Tüm evlatlar mirasçı
Bir kadının ilk evliliğinden bir kızı var, bu evliliği boşanma ile son buluyor ancak boşandıktan sonra eski koca ölüyor. Bu kadın ikinci evliliğini yapıyor ve ikinci evliliğinden iki oğlu oluyor, bir süre sonra ikinci eş de ölüyor. Bu yaşamı sırasında büyükanneden kalan arsa için açılan davayı kazanıp hak ettiği parayı alıyor. Bu safhalardan sonra kadın ölüyor, ortaya yeni mirasçılar çıkıyor. Olay dava konusudur ve bu durumda kadının birinci evliliğinden olan kızının miras paylaşımındaki yeri nedir C.G.
Haberin Devamı* * * * *
Doğrusu okuyucuma bu tarihe göre ilk evlilikten olan kızın nelere sahip olacağını açıklamak mümkün değil. Zira bizler miras paylaşımında olayı hesaplamak için bir kağıda aile tablosunu çizeriz, mirasın kimden kime ne oranda yansıdığına bakar bir hesap çıkarırız. Örneğin burada bu bilgi ile hesaplama yapmayı engelleyen en önemli faktör büyükannenin hangi taraftan aile tablosundaki büyükanne olduğunu bilmemektir. İlk eşin annesi mi İkinci eşin annesi mi, yoksa soruya konu kızın annesinin annesi mi Bunun bilinmesi için bu aile tablosunun çizilmesi ve sonuca varılması gerekir.
* * * * *
Ancak bakılması gereken durumun, özellikle ilk kocadan olan kız için söyleyeceğim husus şu olabilir: Bu miras, ilk eşten olan kıza önce babasının ölümünde yansıyacak (burada annenin payı olmayacak), en son annenin vefatında, annenin sahip olacağı malvarlığından yansıyacaktır. Ancak annenin ölümü ile bu soruya muhatap olan kız tek başına mirasçı değildir. Şayet büyükanne, ölen annenin annesi ise ondan bu kızın annesine gelecek olan tereke payı, annenin ölümü ile ilk evlilikten olan kıza ve ikinci evlilikten olan iki çocuğa pay edilecektir. Şayet büyükanne, yukarıda tahmin ettiğim gibi annenin annesi ise ondan kalan arsadan gelen para, tüm miras payı mıdır, yoksa terekede başkaca mal var mıdır, bunun bilinmesinde de yarar vardır. Zira bir arsa satıldı diye terekenin tümü tasfiye edildi anlamı düşünülmez, başka mallar var ise bunlar da paylaşıma tabiidir.