Şikayet için delil gerek

235 haneli bir sitede oturuyorum. Site yönetiminin birtakım yolsuzlukları oldu, bunlar sözlü olarak eleştirildi ve neticede 2024 sonu itibarıyla yönetim kurulu istifa etti. 2024 yılı Aralık ayında yeni yönetim seçildi. Yeni yönetimden beklentimiz, eski yönetimin yasa dışı işlemlerini dava konusu yapmasıydı ama yapmadı. Bu hususta daire sahipleri olarak bizler başvuruda bulunabilir miyiz İ.K.

Okuyucumun sözünü ettiği eski yönetimin ne gibi hukuk dışı işlemler yaptığını bilmiyorum. Yapılanların ne olduğu belirtilmemiş, ancak genel olarak baktığımda elbette iki yönlü düşünmek mümkün. Bunlardan biri örneğin hata ile fazla aidat toplanması veya olması gerekenden fazla ödeme yapılmasına neden olmak gibi mali konularda yapılan hatalardır ki elbette bunlar için, zarara uğrayan her taraf bir tazminat davası açabilir. Okuyucumun elinde de böyle doğmuş zarara ilişkin belge var ise eski yönetime karşı tazminat talepli dava açabilir.

Haberin Devamı

Zira haksız nedenle zarara uğratan herkes bundan sorumludur. Bu işin tazminat cephesi ve hukuk davası olabilecek yönü. Bir de suç unsuru olan işlemler olabilir. Bu hususta akla en çok gelen husus, yönetimin topladığı parayı bina için değil kendileri için harcadıkları yani emniyeti suiistimal ettikleri (güveni kötüye kullandıkları ) hususudur. Bu suçtur. Bu benim aklıma gelen bir ihtimal, bunun yanında başkaca suç unsuru söz konusu olabilir. Bu şekilde suç unsurlarının mevcudiyeti söz konusu ise bu halde de Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunmak mümkündür. Ancak böyle bir şikayeti sadece ihtimallere göre yapmamanızı öneririm. Böyle bir şikayetin yapılması için elde şikayeti destekleyen yasal deliller bulunmalıdır. Önce bunlar tespit edilir sonra şikayette bulunulur. Şayet elde şikayete konu olabilecek belge var ise cezai yönden de şikayette bulunmak elbette mümkündür. Bunun için yeni yönetimin bir girişimde bulunmasını beklemek şart değildir.