Ortakların hisse satışı mümkün mü

Son yazılarımda elbirliği mülkiyeti, paylı mülkiyet konusunda verdiğim yanıtlar okuyucularımın dikkatini çekti. Bu nedenle konu hakkında değişik sorular geliyor. Bu konu içinde geçen bir nokta var ki bu hususta da dikkati çekme ihtiyacı duydum. Yazılarımda diyorum ki: "Paylı mülkiyette pay sahibi payını satabilir ancak paylı mülkiyette payın üçüncü kişilere satılması halinde diğer paydaşların satışın iptali ile kendi adlarına tescili talep hakkı doğar."

Paylı mülkiyette hissedarlardan biri hissesini ortaklar dışında birine sattığında bu satış diğer ortaklara ihtarname ile bildirilmelidir. Üç ay içinde dava açılırsa iptal talepli bu davaya bakılır, üç ay içinde dava açılmazsa diğer ortakların dava hakkı ortadan kalkar. İşte buna karşı birkaç okuyucudan gelen soru şu: "Satış yapmadan önce, diğer ortaklara ihbarda bulunsak da hissemizi satıyoruz. Talipsen sen al, yoksa birilerine satacağız" desek diğer ortağın dava hakkını ortadan kaldıramaz mıyız"

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Doğrusu akla gelmeyecek bir çözüm değil ama ne yazık ki bunun bir çözüm olabileceğini söyleyemeyeceğim. Satıştan önce diğer ortaklara yapılacak böyle bir teklif, satıştan sonra ortakların dava açmasını engellemeyecektir. Zira öncelikli alım hakkı hissenin satışından sonra doğacağı için diğer ortak bu hakkını satıştan sonra kullanacaktır. Bu arada bir açıklama daha yapayım. Yukarıda anlattığım husus ortaklar dışında birilerine satış için geçerlidir. Ortaklar arasında yapılacak satışta diğer ortakların müdahale hakkı olmayacaktır. Bir de diğer ortaklarla resmi şekle tabi olarak yapılıp da tapuya şerh verilecek bir feragat de hüküm ifade edebilecek, dava açılmasını engelleyebilecektir.