Miras taşınmazda elbirliği ve paylı mülkiyet farkı
Yazılarınızı yakından takip eden biriyim. Yasalara uymamız konusunda bize önemli ölçüde yol gösteriyorsunuz ancak yazılarınızda elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet gibi ortaklıktan söz ediyorsunuz. İkisinin arasındaki fark nedir L.L.
Okuyucumun dikkat çektiği husus gerçekten önemli, üstelik gerçekten de pek çok yazımda bu iki husus geçiyor. Evet ikisi de ortaklık ama farklı iki ortaklık, şöyle: Bir gayrimenkulün ortaklarını tapuda gördüğümüzde şayet ortakların isimleri bulunmakla birlikte pay oranları yazılı değil ise isimleri yazılı kimseler bu gayrimenkulde ortaktır ama payları belirsizdir. Bu gayrimenkuldeki hisseleri ne kadardır belli değildir. Bu bir ortaklıktır ama paylar yoktur, herkes gayrimenkulün her yerine maliktir. Bu ortaklığa 'elbirliği ortaklığı' diyoruz. Bu ortaklık tarafların talebi ile kurulmaz. Yani bir gayrimenkulü ortak olarak almak isteyenler tapuya gidip 'Bizi elbirliği ortaklığı şeklinde tescil et' dese bu kabul görmez. Bu ortaklığın tek yolu mirastır. Bir gayrimenkule mirasçı olarak sahip olanlar bu yere elbirliği mülkiyeti ile ortak olurlar.
strong class"read-more-detail"Haberin DevamıBir gayrimenkule ait tapuda ortakların payları isimlerin yanında yazılmış ise bu defa ortakların o gayrimenkuldeki hisseleri belirlenmiştir. İşte bu ortaklığa "paylı mülkiyet" diyoruz. Birkaç kişi bir gayrimenkulü satın almak isterse tapuda paylarını belirterek malik olurlar ve elbirliği mülkiyeti kurulabilir veya miras olarak kalan mala elbirliği mülkiyeti ile malik olanlar, bu mülkiyeti paylı mülkiyete çevirip, hisselerini tescil ettirebilirler. Elbirliği mülkiyetinde ortaklar tek başlarına o yer hakkında hukuki bir işlemi yapamazlar. Tümünün katılımı şarttır, hisse satışı da yapamazlar. Ama paylı mülkiyet sahipleri tek başına kendi hisselerinin satışını yapabilirler.