Mağduriyet söz konusu

Annemiz sağlığında gayrimenkulünü kardeşlerimizden birine satış göstererek devretmiş. Yani bağışlamış. Bu işlem yapılalı bayağı zaman geçmiş. Bu işlem için dava açmamız gerekir mi yoksa tapu müdürlüğüne müracaat edip kayıtların düzeltilmesini mi isteyelim C.S.

Okuyucum annesinin sağlığında yapılan işlemlerden söz ettiğine göre annesi bugün hayatta değil. Aynı ifade annenin hayatta olduğu ama sağlığını kaybettiği anlamına da geliyor. Ben bunu vefat etti olarak alıyorum, zira anne hayatta olduğu sürece bu gibi bir durum dava konusu olmaz. Anne vefat etmiş ise evet anlatılan hallerde bir muvazaa durumu söz konusu. Zira annenin malvarlığı arasında bulunan gayrimenkul, adeta diğer kardeşler yararlanmasın diye kaçırılmış. Şayet gerçek bir satış olsaydı, annenin malvarlığı arasından bu gayrimenkul çıkmış ama yerine nakit girmiş olacaktı. Oysa bugün gayrimenkul de nakit de yok. Bu halde bir muris muvazaası söz konusu olur. Bunun telafisi için de tapuda işlem yapmak değil mahkemede dava açmak gerekir. Davada tapu işlemleri sırasında nakit ödenmediğinin ispatı gerekecektir. Bu ispat edildiği takdirde mahkemeden davacı evlatların miras payı kendilerine dönecek biçimde bir karar çıkma imkanı doğacaktır.


Warning: mysqli_close() expects exactly 1 parameter, 0 given in /home/koseyazarioku.com/public_html/themes/templates/footer_yazi.php on line 19