Gazete haberlerine göre konkordato talep eden firma sayısı artmış. Konkordato nedir İflasın bir başka anlatım şekli midir S.Z.
Prof. Dr. Mühip Kanko'dan aldığım bir bilgide konkordato ilan eden firma sayısının geçtiğimiz yıllara göre yüzde 97 arttığı ifade ediliyor. Önce şu açıklamayı yapayım, konkordato bir iflas değildir. İflas etmiş bir şirketin tüm ticari faaliyeti durdurulmuştur, ancak konkordato talebi kabul edilmiş bir firmanın ticari faaliyeti devam etmektedir. İflas için de konkordato için de mahkeme kararı gerekir. İflasta, firma veya tacirin mevcut ticari durumu incelenir ve ödemesi gereken borçlar, mevcut varlığı ile alacaklarını aşmış ise o tacir veya firmanın iflasına karar verilir. Sonrasında alacaklılar tespit edilir ve mevcudu, alacaklar oranında alacaklılarına dağıtılır. Tasfiye tamamlanınca iflas kapanır. Artık o şirket yoktur.
Haberin DevamıKonkordatoda ise konkordato talep eden tacir veya firma çalışmaya devam eder. Talebi mahkemece incelenir. Alacaklıları davet edilir, bir alacaklılar toplantısı yapılır. Konkordato talep eden firma, alacaklılarına bir ödeme planı sunar. Bu plan kabule şayan ise bu tarihten itibaren mali cephesi konkordato komiseri tarafından takip edilmek kaydı ile konkordato kararı verilir ve firma çalışma hayatını sürdürür. Kendisine tanınan süre içinde borç taahhüdü yerine getirilir ise konkordato kararı kaldırılır. Normal ticari hayatına devam eder. Taahhüt yerine getirilmez borçlar ödenmez veya ödenmeyecek bir tablo ortaya çıkarsa konkordato talep eden firmanın iflasına karar verilir. İşte konkordato budur ve iflas değildir ama iflasa giden yollardan biri olabilir. Anlaşma sağlandığı ve anlaşma şartlarına uyulduğu takdirde de iflası engelleyici bir önlemdir.