Her gayrimenkul bölünemez

Birkaç ortağı olan bir tarlanın ortaklığın giderilmesi talepli davada bilirkişi rapor verdi. Raporun özeti, bu tarla ortaklar arasında bölüşülemez. İyi de bu büyüklükte bir alan paylaşılamaz ise, daha küçük arsaların bölüştürülmesi nasıl yapılıyor da bizimki bölüşülemiyor Y.B.

Birinci izahı şudur. Planlı alanlarda mevcut arsalar şartları varsa bölünebilir. Bu arsalarda şart, ortaklar arasında bölündüğü takdirde her alan asgari parsel alanını sağlıyor ise bu arsa ortaklar arasında bölünebilir. Ama ortaklar arasında bölüştürüldüğü takdirde her bir ortağa düşen pay, minumum parsel alanını sağlamıyor ise, bu alan bölüştürülmez satışına karar verilir. Bu anlattığım planlı alanlar, yani arsalar için.

Haberin Devamı

İkinci izah ise şöyle: Mevzi imar planı yapılmamış alanlar söz konusu olduğunda artık bu yerdeki alanlar arsa değil tarladır. Tarlalarda ise durum farklıdır, işte ikinci durum budur. Burada, mevcut alanın ortaklar arasında bölüştürüldüğünde minumum parsel alanına bakılmaz. Tarla vasfındaki alanların parsellerinin küçültülmesi halinde ekilme imkanı bertaraf edileceğinden, zirai yönden değerini kaybedeceğinden bölüştürülmesi yani parsel parsel küçültülmesi mahzurlu olduğundan bu alanlar bölüştürülmez, bütünlüğü korunur ve ortaklığın giderilmesi için satışı yoluna gidilir.

Bir gayrimenkulün ortaklar arasında bölüştürülmesi için iktisadi ve teknik yönden bölünebilir olması ve bölünen her payın ortaklardan birine isabet etmesi şarttır. Bu nedenle bir daire ortaklar arasında bölüştürülemez, her oda bir ortağa verilemeyeceğinden bu nedenle satışı önceliklidir. Bu hususta yadırgadığım bir noktaya bir kerre daha değinmek isterim. Ortaklığın giderilmesi talepli bir davada, davacı mahkemeden doğrudan doğruya gayrimenkulün satışı talep edebilmektedir. Oysa ortaklığın giderilmesindeki birincil amaç paylaşmaktır. Yani paylaşma imkanı bulunmadığı hallerde satışı talep olunmalıdır. Doğrudan satış talebi için mahkemeye değil emlakçıya başvurulur. Evet hisse satışlarında hukuki problemler doğabilir ama bu husus mahkemenin doğrudan satışını incelemesine neden olmaz zira yasanın ifadesi şöyledir "Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa açık arttırmayla satışa hükmolunur." Yani öncelikli inceleme paylaşma imkanının araştırılmasıdır ki yukarıdaki cümle bu hususa açıklık getirdiğinden benim yorumum olarak doğrudan satış talebi yapılmamalıdır. Ancak tatbikat böyle değildir, doğrudan satış talep edilerek dava açıldığında mahkemece bu husus değerlendirilmektedir.