Eklenti de olabilir tahsisli de

Oturduğum binada bizimki en üst daire. Dairemin önündeki tarasa sadece evimizin içinden çıkış var ise bu ortak bir alan mı, bize mi ait Tapuda direkt 'teras' diye geçiyor. K.S.

Okuyucumun anlattığı olay az karşılaşılan bir olay değil. Ancak kat mülkiyeti tarifleri içinde bağımsız bölümlerin dışında kalan alanların ortak alan olduğu yazılı. Teras da bağımsız bölüm olmadığı için ortak alan tarifine giriyor. Ancak okuyucum, terasa çıkış için evinin içinden geçilmesi gerektiğini söylüyor ve tapusuna bakıp teras yazılı olduğunu söylüyor. Oysa ortak alanların tapusu olmaz. Ancak ortak alanların tapuda kayden gösterilmiş olması, bu alanın tapuda görülen bağımsız bölümün eklentisi olduğu izlenimi veriyor. Yani teras okuyucumun dairesinin eklentisi olabilir.

Bu gibi yerler eklenti olabileceği gibi tahsisli de olabilir. Bunun için de binaya ait yönetim planına bakılacak. Bir dairenin içinden geçilerek girilebilen alanlar da ortak alandır, ortak alan sıfatını kaybetmez ama yararlanma hakkı tahsis olunan bağımsız bölüme ayrılmıştır. Bu da doğaldır zira ortak alanlar, tüm bağımsız bölüm maliklerinin yararlanabileceği yerlerdir. Şayet tahsis veya eklenti olmazsa, binadaki herkes sofra kurup yemek yemek için, çamaşır asmak için, manzara seyretmek için terası kullanmak isteyecek ve bir evin içinden geçip bu yere girip çıkacaktır ki elbette kabul edilemez bir uygulamadır. Bunun için ya tapuda eklenti olarak gösterilir veya yönetim planı ile tahsis edilir. İşte okuyucumun yönetim planına da bu hususta bir göz atmasını önereceğim. Eklenti ise de tahsisli ise de diğer kat malikleri bu yerden yararlanamayacaktır.