Disiplin suçu olabilir

Kiracım ile ihtilafıma bakan mahkeme iki senedir sürmekte. Neticede son celsede artık karar verilmesi gerekiyor iken hakim benim aynı binada iki dairemin daha olduğunu söyledi. Oysa öyle bir dairem falan yok. Bu halde bizim dava daha da uzadı. Hakime bu bilgiyi nereden edindiğini, belgeyi nasıl ve nereden temin ettiğini sorduğumda "Ben yalan mı söylüyorum" dedi. Bu durumda olmayan bir malvarlığım için hakimin nereden bilgi edindiğini öğrenemedim. Ancak davam, olmayan belgeler nedeni ile uzadıkça uzuyor. Ben hakimi şikayet etmek istesem neye şikayet ederim Y.Ç.

Haberin Devamı

Okuyucuma ilk söyleyeceğim şey herkesin bildiği bir husus. Bir hakim karar verdiğinde kararda bazı hatalar olabiliyor. Bunun nedenlerini açıklama imkanı yok, bunların olabileceği zaten kabul edildiğinden bu hataları düzeltecek mahiyette Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay üst mahkemeleri kurulmuştur. Dolayısı ile karar düzeltilmesi hallerinde hakimlerin suçlanması düşünülemez. Ancak öyle durumlar olur ki hakimler de suç işlemiş olabilir. Bunlar disiplin suçu olabileceği gibi cezayı gerektirecek mahiyette de olabilir. Bu nedenle bu hususlar 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanun'da düzenlenmiştir.

Örneğin: Madde 62 Hakim ve savcılara; sıfat ve görevleri gereklerine uymayan hal ve hareketlerinin tespit edilmesi üzerine durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca aşağıda yazılı disiplin cezalarından biri verilir:

a) Uyarma,
b) Aylıktan kesme,
c) Kınama,
d) Kademe ilerlemesini durdurma,
e) Derece yükselmesini durdurma,
f ) Yer değiştirme,
g) Meslekten çıkarma.