Davamı nerede açacağım

Bir dava açacaksam bir avukat tutmak zorunda mıyım Açacağım davada hangi mahkemeye başvurmam gerektiğini nereden öğreneceğim D.I.

Dava açmak için bir avukatla anlaşmak mecburi değildir. Dava ve süreç ile ilgili hususları bildiği kanısında olan herkes kendi davasını da takip eder. Peki dava nerede ve hangi mahkemede açacaktır Zira ülkemizde her şehirde adliye binası ve içinde de mahkemeler var. Her şehirle kalmıyoruz, büyük şehirlerde bir de ilçe seviyesinde adliye binaları var. Bunlardan istediğimiz yerde dava açamıyoruz. Bunların davanın içeriğine göre yetkili olanlar var yetkisiz olanlar var. Bir de görevli mahkemeler var mesela sulh hukuk mahkemeleri ve asliye hukuk mahkemeleri gibi. Cezalarda da ayrı mahkemeler var ama bunu, okuyucumun sorusu dışında kabul ettiğim için işi daha çok karıştırmıyorum. Genel olarak bakılacak husus, ihtilafın oluştuğu yerdeki mahkemelerde davaya bakmaktır. Ama bazı davalarda davalının ikametgahı önem taşır. Bu yer itibarıyla dikkat edilecek husus. Bir de "Sulh hukuk mahkemesinin mi yoksa asliye hukuk mahkemesinin mi görevine girer" dersek şöyle özetleyeyim: Belli davalar yasada sayılmış. Bunlara sulh hukuk mahkemesi bakacaktır. Bunların dışında kalanlara asliye hukuk mahkemesi bakacaktır. Ticari işlere asliye ticaret mahkemesi, iş ihtilaflarına da iş mahkemesi bakacaktır.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Yasa hükmü şöyle: Sulh hukuk mahkemeleri dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; a) Kiralanan taşınmazların 9.6.1932 tarih ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'na göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dahil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları, b) Taşınır ve taşınmaz mal veya hakkın paylaştırılmasına ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaları, c) Taşınır ve taşınmaz mallarda sadece zilliyetliğin korunmasına yönelik olan davaları, ç) Bu kanun ile diğer kanunların sulh hukuk mahkemesi veya sulh hukuk hakimini görevlendirdiği davaları görürler.