Binanın yarısı sizin

İstanbul'da dört daireli bir binamız var. Kardeşimle yarı yarıya ortağız. İki dairesini o kullanıyor diğer iki daire boş ama bakıma muhtaç. Yıllardır oturduğu bu iki daire için bana herhangi bir ödeme yapmadı. Bana ödeme yapması gerekmez mi Harap iki dairenin bana ait olduğunu söylüyor. Benim olduğunun gerekçesi ne olabilir Bu iki daire benim ise satabilir miyim Ortaklığın giderilmesi talebinde bulunabilir miyim, bulunabilirsem nereye başvurmalıyım K.Y.

Okuyucuma konunun tümünü her cephesi ile açıklamaya kalksam kitap yazmam gerekecektir ki doğrusu ilgi çekici bir kitap olur, üç beş kuruş da para kazandırır. Ama ben şimdilik özetleyeyim, kitabı sonra düşünelim. Okuyucumun binasında Kat Mülkiyeti Mevzuatı yok, yani kendileri bir binanın tümünde ortaklar. Bu halde ağabeyinin oturduğu dairelerde de yarı yarıya ortaklar. Bu durumda iki daireyi işgal eden kardeşin, işgali nedeni ile okuyucumun mahrum kaldığı kira bedeli kadar bir rakamı ecrimisil dediğimiz tazminat olarak ödemesi gerekir. Ecrimisil talepli davalar açılabilir ve hesaplanacak bir tazminat kararı verilebilir. Ecrimisil bedelinin geçmişe yönelik talebi mümkündür, davalının kullanma süresi müddetince talepte bulunulabilir ancak davalı beş yıllık zamanaşımını ileri sürerse geçmiş beş yıl için karar verilir, yok daha uzun süre talep edilir de beş yıllık zamanaşımı ileri sürülmez ise talep süresi için karar verilir.

strong class"read-more-detail"Haberin Devamı

Peki binanın bu hali ile iki daire benim, iki daire senin diye bir ayrım olur mu Taraflar kullanım konusunda anlaşırsa, sadece kullanıma mahsus olur ama mülk olarak olmaz. Bunun için kat irtifakı veya kat mülkiyetinin kurulması şarttır. Okuyucumun dairesinde kat irtifakı veya kat mülkiyeti yok. Peki kurulamaz mı Bitmiş bir binada kat irtifakı kurulmaz. Kat mülkiyeti kurulması için tasdikli proje, iskan izni, yönetim planı gibi unsurlarının tamamlanması gerekir. Bugün bu hali ile okuyucum iki dairesini satabilir mi Hayır iki daire olarak satışa çıkaramaz, satışını yapamaz. Ancak binanın 12 hissesini satışa çıkarır. Müşteri bulur da satarsa kardeşinin öncelikli alım hakkı bulunduğundan üç ay içinde satışın iptali ile hissenin kendine devrini talepli dava açabilir. Ortaklığın giderilmesi davası her zaman mümkündür, bunun için sulh hukuk mahkemesine başvurması gerekir. Bina bölüşülemeyeceği için satışı sureti ile ortaklığın giderilmesine karar verilir.