Bakılmakta olan bir davam var. Dava aleyhime biterse istinaf, BAM, Bölge Adliye Mahkemesi, Temyiz, Yargıtay imkanları var deniliyor. Nedir bu karışıklık, davayı kaybedersem bunlardan hangisine gideceğim Bu dava kaç yıl sonra bitecek Kazansam da aynı süreçler işlemeyecek mi D.S.
Evet okuyucumun taraf olduğu bir dava var, bu tamam ancak davasını bir meslektaşımın yardımı ile takip etmediği açık olarak anlaşılıyor. Zira sorularının kısaca yanıtını meslektaşımdan alabilecekti ve zaten mesele de öyle tahmin ettiği kadar karışık değil. Okuyucuma aynı mercinin muhtelif isimlerini söylemişler. Bu yüzden de aklı karışmış. Mesela BAM demişler ya, işte o zaten Bölge Adliye Mahkemesinin kısaltılmış hali. Yani aynı makam. İstinaf da aynı şey yani Bölge Adliye Mahkemesine yani BAM'a başvurunun adı. Şimdi ne oldu üç kavram birden gitti. Geleyim temyize. Temyiz ise Yargıtay'a başvuru, yani temyiz ile Yargıtay'a başvuru aynı şey, iki kavram daha gitti sonuç ne oldu Kala kala iki kavram kaldı, biri istinaf, diğeri temyiz, hepsi bu.
Haberin DevamıBir mahkeme kararı çıktığında taraflar Bölge Adliye Mahkemesine yani BAM'a başvurabilir yeni istinaf başvurusu yapabilir. Bölge Adliye Mahkemesinde yerel mahkemenin verdiği karar incelenir. 2016 yılına kadar Bölge Adliye Mahkemeleri yoktu. Bu durumda yerel mahkeme kararları için doğrudan doğruya Yargıtay'a başvurulurdu. 2016 yılında ara mahkeme olmak üzere Bölge Adliye Mahkemeleri devreye girdi. Bundan amaç Yargıtay'ın iş yükünü azaltmak, Yargıtay'dan önce yerel mahkeme kararlarının incelenmesi imkanı tanımaktı. Ama şimdi araya Bölge Adliye Mahkemeleri girince topu topu yerel mahkemeden sonra başvurulacak iki merci oldu. Öncelikli şart BAM'dır. Bazı davalarda BAM kararları da kesindir ve Yargıtay'a başvuru imkanı yoktur. Bazı davalar BAM'da sonuca bağlandıktan sonra Yargıtay'a başvuru imkanı tanır. Bu husus BAM kararlarının sonunda belirtilir. Bu karar ya kesindir denilir veya Yargıtay'a Başvuru açıktır diye sonuca bağlanır ki vatandaş durumdan bilgi sahibi olur. Yani iş korkulacak kadar karışık değil. Gerek BAM'a başvuru için gerekse Yargıtay'a başvuru için de kalkıp BAM'ın binasına veya Yargıtay'ın binasına gitmeye de gerek yok. Davaya bakılan adliye binasında bu yerlere başvuru yapmak için bürolar bulunmaktadır.