Asansöre kalabalık binmenin suçu
Bizimtoplumumuzda benimsemediğim bir adet var. Asansöre binerken sayı ve ağırlık kurallarına bakılmıyor. Bu halde de kaza kaçınılmaz oluyor. Böyle bir durumda kusurlu kim olur S.B.
Asansör İşletme ve Bakım Yönetmeliği'nin 14. Maddesi'nde bina sorumlusunun yükümlülükleri açıklanmıştır. Meydana gelen asansör kazalarında, periyodik kontrolü yapılmayan asansörlerden bina sorumlusu yüzde 100 sorumludur. Eğer aylık bakım sözleşmesi varsa asansör bakım şirketinin de ihmal ve kusuru varsa, bina sorumlusu ile birlikte asansör bakım şirketi de sorumlu tutulmaktadır. Yani, asansör kazası yüzünden mağdur olan kişiler veya asansör kazası ölümle sonuçlandıysa ölen kişinin yakınları, başta bina sorumlusu olmak üzere ihmal ve kusuru olan asansör bakım şirketinden maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilmekte; bu kişiler hakkında ceza davası açabilmektedir. Mevcut asansörün güvenlik seviyesi, Asansör Yönetmeliği (201433AB) kapsamında monte edilmiş olan asansörün güvenlik seviyesine yakın eş değer bir seviyeye getirilerek artırılır. Mevcut asansörün güvenlik seviyesinin artırılmasına yönelik yürütülecek işlemlerde, Ek-4'te yer alan ve TS EN 81-80 standardında belirtilen tehlikeli durumlar ve söz konusu tehlikeli durumlara ilişkin bahsi geçen standart ile atıf yapılan çözüm önerileri esas alınır. Mevcut asansör için belirtilen tehlikeli durumlar, TS EN 81-80 standardına uygun olacak şekilde Bakanlık tarafından yayımlanan mevzuat ekindeki asansör periyodik kontrol listelerinde tanımlanır.
Haberin DevamıMevcut asansörün güvenlik seviyesinin arttırılmasına dair sorumluluk, bina sorumlusuna aittir. Şimdi asansör bakımı ve kazalardan kimin sorumlu olacağı bu mevzuatta belli iken, acaba kuralları hiçe sayarak fazla yük koyulan asansörde meydana gelen kazadan yine bu kimseler sorumlu olabilir mi Buna genel anlamda yanıt, ya kusurlu kimseler sorumlu olacaktır veya olaya karışmadığı halde yasal önlemleri almayan kusursuz sorumlular sorumlu olarak kabul edilecektir diyecekken ben şu hususa dikkat çekmek istedim. Bir asansöre alabileceğinden fazla yük koyulduğunda, asansörün 'fazla yük' sinyali vermesi gerektiği ve hareket imkanı tanınmadığı teknik önlem alınması gerekli iken bu yapılmamış ise yine de yukarıda sayılan kimselerin sorumluluğunun bulunacağı hususuna dikkat çekmek isterim. Asansörlerden söz etmişken çok önemli bir noktayı hatırlatmadan geçemeyeceğim. Dikket edilirse asansörlerin kapısı karşısında ayna bulunmaktadır.Bu saç taramak için koyulmamıştır.Asansöre binerken kendinizi görmezseniz adım atmayın, asansör katta değildir anlamına koyulmuştur. Şayet kendinizi görürseniz asansöre binin, asansör kattadır demektir. Bu ayna yan duvara koyulmuş ise bu bir hatadır.