90 kişilik ortaklık

Babam 40 yıl önce arkadaşları ile birlikte bir arazi satın almış. Sonrasında babam vefat etti ve arazideki payı bana miras kaldı. Bugün arazinin ortak sayısı 90. Bu arazideki payımı nasıl değerlendirebilirim Konut projesi için kimlere ulaşmalıyım A.S.

Okuyucuma önce bir ayırımdan söz edeyim, sonra konut projesine geçerim. Okuyucum gayrimenkulden arazi diye söz ediyor. Bizde arazi denilince farklı, arsa denilince farklı kavramlar anlaşılır. Arazi denildiğinde sanki tarla gibi imar planı olmayan yerler anlaşılır. Arsa denilince de mevzi imar planları yapılmış alanlar yani inşaat yapılabilecek alanlar akla gelir. Bu nedenle biz arazi denilince farklı, arsa denilince farklı düşünürüz. Şimdi bu açıklamaya göre okuyucumun ev yapıp yapamayacağına bakalım.

Haberin Devamı

Şayet endişe ettiğim gibi bu gayrimenkul, imar planları olmayan bir arazi ise zaten bu yerde inşaat yapma imkanı hukuki ve idari yönden mümkün değildir. Bu yer tarla gibi ve buna benzer şekillerde kullanılmak üzere vardır. Bir gün bu mevkide mevzi imar planı yapılır da bu alanlar şehir planlarına dahil edilirse inşaat yapma imkanı doğar ama zamanla.

Şayet kullanılan ifade aslında gayrimenkul arsa olup, alışkanlıkla arazi ifadesi kullanılmış ise, bu defa bu yerde ne şekilde, ne yükseklikte bir inşaat yapılabileceği ilgili belediyeden alınacak imar durumu ile anlaşılır. Bu yolla anlaşılır da tam 90 kişi ile irtibat kurulup da bir noktada anlaşmak nasıl sağlanır doğrusu bunun yanıtı bende yok. 90 kişiyi bulup bir araya getirip bir fikir etrafında anlaştırmak bayağı meziyet ister. Bizler şunu üç-beş kişiyle zor başarırken 90 kişi ile nasıl sağlanır bilmem.