Yeni anayasa ne için
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Lahey dönüşünde de "sivil yeni anayasa" ısrarını sürdürdü. Halbuki sivil ve uzlaşmaya dayalı bir anayasa için en müsait dönem, 15 Temmuz belasına karşı milletçe birlik ruhunun oluştuğu zamandı. Ama sivil bir yeni anayasayı değil, 1982 anayasasına CB sistemini koymayı tercih etmişti.
Bu sistemde Erdoğan, hiçbir demokratik ülkede benzeri görülmeyen yetkiler aldı, Meclis denetimi de yargı denetimi de yine hiçbir demokratik ülkede görülmeyen seviyelere indirildi.
Kendisi, "hiçbir mazerete sığınma hakkımız yok" demişti. (7 Eylül 2028)
Bugün de Erdoğan sorunlar için anayasanın hiçbir maddesini "mazeret" göstermiyor, hangi maddelerini "darbe eseri" olduğunu söylemiyor.
MHP lideri Bahçeli, 4 Mayıs 2021'de, CB Sisteminde yapılmasını istedikleri revizyonları açıklamıştı: CB yardımcılarının da halk tarafından seçilmesi, hükümet programının Meclis'te güven oyuna sunulması, bağımsız ve tarafsız yargı düzenlemeleri, Merkez Bankası'na anayasal statü, idarede "kanunilik ilkesi" yani CB Kararnamelerinin bu ilke ile sınırlandırılması vb
Sadece bunlar bile CB sisteminde nasıl ciddi sorunlar olduğunu görmeye yeter.
'HUKUK DIŞINA ÇIKMA SÜRECİ'CB sisteminde ülke ekonomisinin, kurumlarda liyakat kalitesinin ve yargının ne hale geldiği ortada.
Prof. İzzet Özgenç, ülkemizin saygın ceza hukukçularından biridir. Mevcut Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından biri Özgenç'tir. Beş yıl önce, hukuka uymayan soruşturmalara dikkat çeken Prof. Özgenç, şu açıklamayı yapmıştı:
"Ülkemizde, hukukun dışına çıkılma yönünde hızlı bir süreç yaşanmaktadır" (18 Nisan 2020)
Özgenç, "bu hukuksuzlukların devamı karşısında" YİK üyelerinin "inisiyatif kullanmalarını" istemişti.
Geçen beş yılda, "hukukun dışına çıkılma yönünde hızlı süreç" daha hızlandı. Fikir ve ifade hürriyetini daha da kısıtlayan kanunlar da çıkarıldı bu beş yılda; dezenformasyon kanunu gibi
YARGI ALANINDAKendi dönemine ilişkin yolsuzluk iddialarından bir tekini bile soruşturma konusu yaptırmayan ve yolsuzlukla mücadele kanunlarını ısrarla çıkarmayan iktidarın İBB soruşturması, otoriterleşme yönündeki "hızlanma"nın tipik bir örneğidir.
AK Parti içinden de vicdan sahipleri eleştirilerini açıkladılar.
Fatih Altaylı'nın tutuklanması da böyledir. Altaylı ile benim fikri veya sosyal bir münasebetim yoktur. Fakat çok iyi biliyorum ki, bir hukuk ihlalinin emsal olması, herkes için hukuksuzluk tehlikesi yaratır. Mesele budur.
Altaylı'nın konuşmasını hukuken "tehdit" sayılamaz. TCK'nın "tehdit"i düzenleyen 106. maddesinin Meclis'te kabul edilen gerekçesinde, "tehdit konusu kötülüğün gerçekleşip gerçekleşmeyeceğinin tehdit edenin iradesine bağlı olması" gerektiği belirtilir. "Tehdidin objektif olarak ciddi mahiyet arzetmesi gerekir.