Ve Şimşek 'reform şart' dedi!
Mehmet Şimşek elbette piyasa ekonomisine, hukukun üstünlüğüne inanmış bir ortodoks iktisatçı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç yıl önceki tanımıyla "mandacı iktisatçılar"dan biri
Dürüst, liyakatli bir ekonomist.
Bugün ekonomimizde "güven" veren ne varsa, mesela Merkez Bankası rezervleri, risk primi, cari denge, KKM macerasının geri çevrilmesi, dövizin görece istikrarı Bunları Şimşek'in politikaları sağladı.
Fakat bu sütunda defalarca yazdım, Şimşek'in icraatı "para politikası"yla, yani Merkez Bankası'nın yetki alanıyla sınırlı kaldı.
Nitekim 2018'e kadarki bakanlığı döneminde Erdoğan'a direnerek savunduğu Merkez Bankası bağımsızlığını yeniden kanunlaştırmak için bir niyet beyanı bile olmadı Öteden beri savunduğu bütçe disiplini sağlanamadı İstediği vergi kanunu Meclis'e getiremedi...
Kamu İhale Kanunu'na dokunmadı, dokunamadı Ekonomiyi sarsan hukuk ihlalleri karşısında suskun kaldı
REFORMSUZ OLMUYOR
Nihayet öyle bir noktaya geldik ki, "yapısal" denilen bu alanlardaki reformlar yapılmadıkça ekonomideki düzelme kısmî kalıyor. Piyasaların güveni de aşınmaya başladı.
Ve, dün Şimşek, OECD Yükselen Pazarlar Forumu'nda şunu söyledi:
"Bazı reformları hayata geçirmek artık ertelenemez bir zorunluluk haline geldi. Üretim kapasitesini artırmadan, sağlıklı ve dengeli bir büyüme sürecinden bahsetmek mümkün değil!"
Şimşek'in bu sözleri, reformların "ertelendiği"nin ve "artık bir zorunluluk" haline geldiğinin beyanıdır. Bu reformlar yapılmadan üretim kapasitesi artmıyor, sağlıklı dengeli büyüme olmuyor.
Şimşek bunu başta bilmiyor muydu.. Çok iyi biliyordu. Ülkemizin bütün bağımsız iktisatları bu reformların zorunlu olduğunu yıllardan beri yazıyorlardı. Hatta, 2020-2021 arasındaki beş altı aylık dönemde TCMB Başkanı Naci Ağbal ve Bakan Lütfi Elvan da bu reformlar yönünde açıklamalar yapmış, uygulamalar başlatmıştı.
Bakan Elvan "ihalelerde denetimi güçlendirip, tasarruf ve şeffaflığı artıracaklarını" söylemişti. (16 Mart 2021)
Dört yıl geçti, Şimşek de el süremedi İhale Kanunu'na
YETERSİZ YETKİ
Şimşek'in, yetkilerinin yetersiz olduğunu, mesela maliyeyi kapsamadığını beyan eden bir cümlesi daha var:
"Enflasyonu kalıcı biçimde aşağı çekme konusunda son derece kararlıyız. Para ve maliye politikaları bu hedef doğrultusunda eşgüdüm içinde yürütülecek."
Çok doğru bir prensip ama yeni iktidara gelmiş bir partinin veya yeni atanmış bir bakanın sözleri gibi
İki yıldır Merkez Bankası tarafından "sıkı para" politikası uygulanıyor ama maliye politikaları ile "eşgüdüm" yokmuş ki, Şimşek bundan sonrası için "eş güdüm içinde yürütülecek" diyor. Eşgüdümün olmadığını hazine rakamlarında da görüyoruz. Prof. Hakan Kara iki gün önce açıklamıştı:
"Yılın ilk çeyreğinde Hazine'nin nakit açığı 901 milyar TL'ye, kredi artışı ise 1,6 trilyon TL'ye ulaştı. Rezervlerde 42,2 milyar dolarlık düşüş yaşandı." (9 Nisan)
Şimşek nihayet iki gün önce "