'TÜİK sanık sandalyesinde'
TÜİK anayasal bir devlet kurumu. Bugünkü yönetimi itibariyle de iktidarın kuvvetli himayesi altında. Ama Karar'ın dünkü manşetinde belirtildiği gibi "TÜİK sanık sandalyesinde."
Çünkü, enflasyonu gerçeğinden düşük gösteren istatistikler yayınlayarak ücret ve maaşlara gereğinden düşük zam yapılmasına yol açmıştı.
TÜİK ve dünyadaki benzer kurumlar "enflasyon sepeti" denilen verilerini kamuya açıklarlar. Bizde de öyleydi fakat 2020 Haziran'ından beri gizli tutuyor!
Tabii tamamen iktidarın tasarrufları bunlar.
Bu durumda Yargıtay Onursal Üyesi Seyfettin Çilesiz, TÜİK hakkında Ankara 6. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. TÜİK, "zamları biz yapmıyoruz, biz sadece istatistik hazırlıyoruz" diyerek savunma yaptı. Ama zaten sorun istatistiklerin, gizli tutulan verilere dayandırılması değil mi
HUKUK DEVLETİOlay son derece önemli. Hukuk devletinde kamu görevleri ve görevlileri hukuk tarafından nasıl denetlenebilir, bu dava bunun bir örneği.
TÜİK, eski adıyla DİE, Cumhuriyet tarihinde ilk defa verileri tartışılan, yönetimi de "laf dinler" hale getirilmek için ikide bir değiştirilen bir kamu kurumudur.
CB sisteminde Cumhurbaşkanı'na yüksek kamu görevlilerini istediği an değiştirme yetkisi verildiği için bu atamalar hukuken denetlenemiyor.
CB sistemi fiilen "denetimsiz" bir sistemdir. Hiçbir hukuk devletinde böyle bir sistem yoktur.
Ama atanmışların işlemleri nihayet böyle yargı denetimine takılıyor. Anayasa hükmüdür: "İdarenin hiçbir eylem ve işlemi yargı denetimi dışında bırakılamaz." (Madde 125)
Ya yargı siyasi etki altındaysa.. En büyük sorun budur.
YARGI BAĞIMSIZLIĞIYargının bağımsız olmasının ön şartı, HSK'nın bağımsız olmasıdır. Bizim HSK'nın bu vasfı yok. Avrupa'nın en yüksek hukuk kurumu Venedik Komisyonu bunu bir birçok defa rapor ettiği gibi, son raporunda da "Cumhurbaşkanı 13 üyesinden en az onunu seçme yetkisine sahip olmakta ve böylece yargı üzerinde güçlü bir siyasi etki sağlamaktadır" diyor. Cumhurbaşkanın parti lideri olduğunu da belirtiyor. (9 Aralık 2024, paragraf 118)
TÜİK davasında Ankara 6. İdare Mahkemesi, etki altında kalmadan, dosyaya 'mahkeme' ciddiyetiyle bakıyor. Nereden çıkardım bunu TÜİK'in savunmasını yetersiz bulup ikinci savunma istemesinden... Davanın Danıştay'da bitecek sonucuna bakacağız.
Sistemin bütünü itibariyle, Türkiye'de, değerli hukukçu Doç.Dr. Ramazan Arıtürk'ün "Fakülteden Adliyeye Yargının Yeniden Yapılandırılması" adlı akademik kitabında belirtildiği gibi, kapsamlı bir hukuk reformuna ihtiyacı var.
HUKUKÇUNUN KALİTESİRamazan Arıtürk'un üçüncü baskısı çıkan "Müstakbel Hukukçunun Yol Haritası" kitabından bahsetmek isterim. Konyalı bir ayakkabı tamircisinin oğlu olan Doç.Dr. Ramazan Arıtürk, bu kitabı öğrencileri için yazmış ama hukukun üstünlüğüne inanan herkes için önemli bir kaynak.