ABD Başkanı Trump, çağımızdaki otoriter-popülist akımların kusursuz bir örneği... Bütün bu akımların özelliklerini onda görmek mümkün Üstün, hatta Allah tarafından görevlendirilmiş bir lider Herkes ona itaat etmeli, sadakat göstermeli Yargıymış, kurumlarmış, bağımsız Merkez Bankası'ymış hepsi itaat etmeli
Kamu görevlerine atamalarda kıstasının ne olduğunu en iyi gösteren örnek, Trump'ın 2017'de FBI Başkanlı James Jomey'le yaptığı görüşmedir. Comey'yi yeniden aynı göreve atamak için Trump beklentisini söyler:
"Sadakate ihtiyacım var, sadakat beklerim."
Comey'nin cevabı:
"Ben size sadece dürüstlük sözü verebilirim." (7 Haziran 2027)
Ve Trump, Comey'yi görevinden attı
Devletler böyle kişilikli, prensipli kamu görevlileriyle ayakta durabilir.
Peki, anayasa Trump için anayasanın değeri nedir...
TRUMP YEMİNİNİ UNUTTU
Trump kabaca iki milyon yabancıyı sorgusuz sualsiz yurt dışına atmak istiyor. Bunları "katiller, haydutlar" olarak niteliyor, "cehenneme göndereceğim" diyor.
Hayır, buna ancak yargının karar verebileceği yolunda Amerikan Anayasa Mahkemesi'nin kararları var. "Temel insan hakları, ülkedeki yabancılar için de geçerlidir."
Trump "derhal karar vermeleri" için mahkemelere baskı yaptı ama sözünü dinletemiyor.
Yargı deyip geçmeyin, iktidara geldikten sonraki ilk 100 gününde Trump'ın göçmenlerle, Filistinli öğrencilerle, üniversite fonlarıyla ilgili kararları hakkında 200 yürütmeyi durdurma kararı verdi
Trump yargıçlardan şikayetçi
NBC televizyonundaki mülakatta bu konular konuşulurken, with Kristen Welker, Trump'a sordu:
"Başkan olarak Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nı savunmanız gerekmiyor mu"
Trump'un cevabı şöyle:
"Bilmiyorum!"
Halbuki 24 Ocak'ta görevine başlarken "anayasayı muhafaza, himaye ve müdafaaa edeceğime" diyerek böyle vurgulu bir ifadeyle yemin etmişti!
Trump, bilgi olarak bilmediğinden değil, kendisinden üstün, kendisinin uymak zorunda olduğu bir kuralı, bir normu içine sindiremediğinden 'bilmiyor'!
HUKUK DEVLETİ VE POPÜLİZM
Bütün çağlar boyunca hükümdarlıkların da bir takım temel kuralları oldu.
Fakat devletin görev ve yetkilerini, vatandaşın hak ve mükellefiyetlerini, devletin temel organlarını sayarak düzenleyen metinlerin ortaya çıkması modernleşmeyle ilgilidir.
Fizikte Newton, siyaset bilimi ve anayasa hukukunda Montesquieu aynı çağın çocuklarıdır.
Devlet yetkilerini sınırlayan, düzenleyen, vatandaş hak ve hürriyetlerini iktidarlara karşı koruyan metinlere anayasa diyoruz.
Kadim ifadesiyle kanun-ı esasi!
Prof. Zühtü Arslan, "Anayasa Teorisi