Telsizdeki bomba

İsrail, Lübnan'daki Şii direniş örgütü Hizbullah'ın kullandığı elektronik haberleşme araçlarını uzaktan kumandayla patlattı. 17 Eylül saldırısında Hizbullah'ın elindeki çağrı cihazlarını, 19 Eylül'deki saldırısında Hizbullah'ın elindeki telsiz haberleşme cihazlarını aynı anda patlattı. 37 ölü, 450 yaralı!

Mossad'ın kurdurduğu sahte bir şirketin imal ettiği cihazlara imalat sırasında patlayıcı yerleştirdiği söyleniyor. Ayrıntılar uzmanlarca henüz açıklanmadığı gibi işin 'elektronik' tarafında yorum yapmak da beni aşar.

Ancak önemle altını çizerek şunu vurgulamak isterim: İsrail'in kurulduğundan beri sürekli sağladığı üstünlüğün temelinde, bilim ve teknolojideki üstünlüğü var. Temel sorun budur.

BİLİMİN GÜCÜ

Öyle bir çağdayız ki Müslümanların bilim ve teknolojiye ihtiyacı her zamankinden daha acil ve daha şiddetlidir.

Araplar 1967 ve 1973 yıllarında, Mısır, Ürdün ve Suriye ittifak ederek ve Suud'un mali, Irak'ın askeri desteğiyle İsrail'le savaştılar. Yenildiler. İsrail'in arkasında ABD, ama Arapların arkasında da Sovyetler vardı.

İsrail, 'stratejik planlama' üstünlüğü sayesinde galip gelmişti ki bu da bir zihniyet ve müktesebat meselesidir.

Lübnanlı Arap A.B. Zahlan, 1972'de yazdığı makalede, hiçbir Arap ülkesinin İsrail kadar bilime önem vermediğini, AR-GE çalışmalarına milli gelirden o kadar pay ayırmadığını yazar. Yahudi Hebrew Üniversitesi'nin daha kurulurken bilim ve teknolojiye öncelik verdiğini anlatır. Zahlan'a göre 1971 yılında Kuzey Afrika'dan Yemen'e, 126 milyon nüfuslu 13 Arap ülkesinde bilimsel yayın sayısının toplam 750 iken, 3 milyon nüfuslu İsrail çıkışlı bilimsel yayın sayısı bunu iki katından fazla, 1.739 idi!

Zahlan, Araplar da Yahudiler kadar bilime öncelik verip Ar-Ge desteği sağlasaydı onlar da başarılı olurlardı diye belirtir. "Bir tek İsrailli, 100 Arap'tan fazla üretim yapıyor" diye yazar.

İSRAİL KURULURKEN

İsrail'in kuruluşunda birçok faktör vardır. Bunların başında İngiliz, ardından Amerikan desteği gelir. Bu desteği temin edenler, Yahudi milyarderler ve entelektüellerdi. İngiltere Başbakanı ateist ve aynı zamanda Evanjilik-Siyonist Lloyd George, Arapları besleyemeyen çölün Yahudileri nasıl besleyeceği konusunda tereddüde düşmüştü. Tarım mühendisi Aaron Aronsohn, on yıl süren çalışmalarının sonunda Filistin topraklarında yetişebilecek yabani buğday türünü Hermon dağı eteklerinde bulmuş, bunun ıslahıyla "Filistin'de milyonlarca nüfusun yaşayabileceğini" göstermesi üzerine Yahudi göçü hızlanmıştı.

1973'teki son Arap-İsrail savaşından bu yana yarım asır geçti. Bilim ve teknolojide öne çıkan tek İslam ülkesi, tek İslam toplumu oldu mu

Hiçbiri elli sene önceki durumda değil, geliştiler. Fakat dünyada bilim ve teknoloji ile bilimsel zihniyetin eseri olan rasyonel yönetimler daha çok geliştiği için Müslümanlar hâlâ