Şimşek göreve devam!

Son günlerde dövizin yükselmesinin bir sebebi, piyasalardaki endişeymiş: Cumhurbaşkanı seçimlerden sonra Şimşek'i görevden alabilir endişesi. Bu tür endişeler sistemin "tek kişilik hükümet" olmasından kaynaklanıyor.

Erdoğan siyaseten işine gelirse sadece Şimşek'i değil, Merkez Bankası'nın piyasalara güven veren başkan ve yardımcılarını da bir gecede görevden alabilir.

Ben buna ihtimal vermiyorum. Erdoğan yetkisiz olduğundan değil, Şimşek'i görevden alırsa ekonominin daha ağır bir krize gireceğini bildiği için!

Çünkü ekonomide bu dönemde güven unsuru Şimşek'tir. Yurt dışından kaynak sağlamak için de anahtar, Şimşek'in "rasyonelliğine" duyulan güvendir.

Financial Times, "piyasalarda güven yaratan figürün Mehmet Şimşek" olduğunu yazdı açıkça. (12 Şubat)

Bu sebeple Cumhurbaşkanı, Şimşek'i görevden almaz, hatta istese bile alamaz.

GÜVEN FAKTÖRÜ

Evvela, saygın iktisatçılarımızdan Prof. Bilge Yılmaz'ın, YetkinReport'ta anlattığı gibi, Şimşek'in gelmesi ve aldığı tedbirler sayesinde Türk ekonomisi "ödemeler dengesi krizi" felaketinin eşiğinden döndü. Yine Bilge Hoca'nın belirttiği gibi, Şimşek, yapısal reformlar içeren bir program ortaya koyamadığı için ekonomide ödemeler dengesi dışındaki sorunlar devam ediyor, hatta ağırlaşarak.

Böyle kritik bir dönemde Şimşek'i görevden almak, Merkez Bankası'na dokunmak Cumhurbaşkanı'nın bir kere daha "faiz sebeptir" politikasına döneceği endişesini yaratır ve ekonomi alt üst olur.

Ayrıca, Erdoğan seçim sonrası gelecek ağır tedbirleri de Şimşek'le alacaktır.

Bu güvene rağmen yatırım gelmeyişinin sebebi, Şimşek'in sözünü edip de adlarını koyamadığı Merkez Bankası bağımsızlığı, Kamu İhale Kanunu, yargı gibi yapısal reformların gözükmemesidir.

YAŞANMIŞ TECRÜBE

CB sisteminden önce Mehmet Şimşek, Binali Yıldırım kabinesinde ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı'ydı. O zaman bağımsız olan Merkez Bankası, dövizi frenlemek için 23 Mayıs 2018'de faizi yüzde 13,5'ten yüzde 16.5'e yükseltmişti. Dolar 4.92'den 4.57'ye inmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan faizin yükseltilmesine karşıydı fakat Başbakan Yardımcısı Şimşek derhal aynı gün "Merkez Bankası'nın atacağı her adıma tam desteğim var" diye açıklama yapmıştı. Cumhurbaşkanı tepki göstermiş, medyaya Şimşek'in istifasını Binali Yıldırım'ın önlediği şeklinde haberler çıkmıştı.

Şimşek'in güvenirliğinin temelinde, böyle her şart altında rasyonel iktisadı savunması vardır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, CB sisteminin yürürlüğe girdiği ilk gün, Mehmet Şimşek'i azletti, yerine Berat Albayrak'ı getirdi. (9 Temmuz 2028)

Dahası, 3 Sayılı CB Kararnamesi'yle Merkez Bankasının bağımsızlığını kaldırdı. "Laf dinlemeyen" Murat Çetinkaya'yı görevden aldı, sonrası malum