Şahin Alpay ne diyor
Aklın hürriyeti, diğer bir deyişle hür düşünce üzerine süslü, büyük laflar etmek kolaydır. Bu laflar çok defa da bir işe yaramaz. Çarpıcı olaylarla dolu bir hayat yolculuğunda totaliter düşünceyi ve hür düşünceyi yaşayarak, deneyerek, acı ve mutluluklarını tadarak sınayarak idrak etmek ise son derece değerlidir, ufuk açıcıdır.
Şahin Alpay'ın "Bir Hikayem Var" adıyla yayınlanan anıları hem bir roman gibi akıcı, hem totaliter düşünceyle hür düşünce arasında yaşanmış büyük tecrübenin ifadesi.
Düşünün Şahin Alpay, eşi Fatma ile aşk evliliği yapmıştır. Aşkı hiç sıradanlaşmamış, daima duygularının merkezindeki yerini sürdürmüş. Ama Şahin, böylesine sevdiği karısını ve üç yaşındaki kızı Elvan'ı Ankara'da bırakıp, "Marksizm Leninizm ve Mao düşüncesi" uğruna kaçak yollardan Filistin'e gerilla eğitimine gidiyor!
Neden Çünkü "Örgütten emir geldi." Emri veren TİİKP lideri Doğu Perinçek. Şahin'i uzaklaştırmak istemiş, 'gerilla eğitimine' göndermiştir!
Emir demiri kesiyor! "Dava uğruna" bu topraklarda neler yaşanmadı ki "Dava" ve "emir" karşısında zihin ve ruh hürriyetini koruyamayan nice gencin hayatı söndü, mahvoldu, harcandı, değil mi
KEMALİZM'DEN MARKSİZM'EMidilli'den Ayvalığa göçmüş varlıklı, iyi eğitimli bir aile... Alpay şöyle anlatıyor:
"Ben tümüyle laik, Türkiye koşullarında hayli modern bir ailede büyüdüm. Hiç dini eğitim almadım. Ortaokula devam ettiğim 1955-1960 döneminde din dersleri zorunlu değil, seçmeliydi. Din dersinden muaf tutulma isteğimi annem hemen kabullendi ve okul idaresinden talepte bulundu"
Fakat, bu anne, sınavlarda yardımcı olması için Şahin'in cebine küçük bir Kur'an-ı Kerim de yerleştirmektedir.
Liseden itibaren sosyalizme ilgi duyuyor. Bunda, annesiyle babasının kendisi 6 yaşındayken boşanmasının ve Ayvalık'taki "belirgin sınıf farklarının" etkisi olduğunu yazıyor.
Lisedeyken, hayatının aşkı Fatma'ya âşık oluyor. Sonra evlenecekler Robert Kolej, üniversite ve sonra AFS bursuyla Amerika'da Wilson ailesine misafir öğrenci olarak gidiyor.
Sürekli okuyor Fatma'yla mektuplaşıyor
Artık Kemalist değildir. Kemalist devrimcilikten Marksist Leninist devrimciliğe yönelmiştir.
LİBERAL DEMOKRATMarksist devrimci gazete ve dergilerde devrimci yazılar yazmaktadır. SBF'de öğrenci temsilciliği seçimini tek oy farkla kazanmıştır.
Mehmet Ali Aybar'ı, İdris Küçükömer'i Sadun Aren'i, Sencer Diviçioğlu'nu bir kefeye koyup hepsini "oportünist" diye suçlamaktadır!
Alpay'ın o yılları anlatırken kullandığı "sırtımızı dayayacak bir otorite arayışı" ifadesi Dogmatizmin, kendini feda etme duygusunun ve emir kulu olmanın temelindeki psikoloji bu olsa gerek.
Marksizm-Leninizm ve Mao düşüncesi hakkında önce zihninde şüpheler oluşuyor. Ardından "zihnimde paradigma değişimi" diyerek bu ideolojiyi terk etmesini 9 uzun paragrafta ve yeri geldikçe kitabın farklı bölümlerinde anlatıyor. "