Oy varsa CB Kararı bile değişir

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 Mart Salı günü Resmi Gazete'de yayınlanan 8247 Sayılı CB Kararıyla, Muğla Milas ilçesinde, Akbelen Ormanları'nın çevresinde yer alan 190 parsellik tarım arazisini kamulaştırma kararı verdi. Kamulaştırmayı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü yapacaktı.

CB Kararı'nda "acil kamulaştırma" deniliyordu. Demek ki "acil" bir kamu yararı varmış! Fakat

İki gün sonra bu kamulaştırma kararının "yürürlükten kaldırıldığı"nı belirten 8259 Sayılı CB Kararı yayınlanıverdi! Demek ki, 48 saat içinde "acil kamulaştırma"yı iptal etmeyi gerektiren daha üstün bir "aciliyet" ortaya çıkmıştı! O "aciliyet" Muğla belediye seçimleridir!

Bu münferit bir olay değildir. CB sisteminde yetkilerin nasıl tek kişide toplandığını, nasıl kişisel kullanıldığını ve "seçim kazanma" tutkusunun anayasadaki "kamu yararı" kavramını nasıl bastırdığını gösteren bir numunesidir. Bütün sistemin özetidir.
'OY YOKSA HİZMET YOK'

Anayasa ve idare hukuklarının temel kavramlarından biri "kamu yararı"dir. Anayasamıza göre kamulaştırma ancak "kamu yararının gerektirdiği hallerde" yapılabilir. Suistimal edilmemesi için sıkı şartlara bağlanmıştır. (Md. 46)

Akbelen Ormanları'nın çevresinde yer alan 190 dönüm tarım arazisini, çiftçilere gerçek bedelini peşin ödeyerek kamulaştırıp oradan linyit çıkarmada kamu yararı var mı Bu hem tarım hem enerji sektörüyle ilgili teknik bir konudur. Ezbere ahkam kesmek yanlıştır.

Diyelim ki gerçekten "kamu yararı" vardı, belirli şirketleri zengin etmek için değil, enerjide ülkeye büyük bir katkı sağlamak için "acil kamulaştırma" kararı verildi

Belen köylüleri karşı çıktılar. Çok şükür Türkiye'de çevre bilinci güçleniyor. Fakat çiftçiler itiraz ettiği için değil, Muğla'da belediye seçimlerini kazanmak için 48 saatte "yürürlükten kaldırıldı!" Ve bu, seçim meydanlarınla ilan edildi.

Cumhurbaşkanı demiyor muydu, "oy yoksa hizmet yok!" Oy varsa "kamu yararı" bile hiçe sayılıyor. Oy varsa Cumhurbaşkanı 48 saatte üstelik böyle "kamu yararı"yla ilgili bir konuda karar değiştirmeyi içine sindirebiliyor.

HUKUK NE DİYOR

Daha vahimi, hukukun gittikçe daha bir güçsüz hale düşürülmekte olmasıdır.

Prof. Kemal Gözler, ülkemizde anayasa hukuku ve idare hukuku alanlarında en saygın akademisyenlerimizden biridir. "İdare Hukuku" adlı emsalsiz kitabında diyor ki:

"İdare, yaptığı işlemlerde kamu yararını gütmek zorundadır. Kamu yararına yönelik olmayan, kamu yararına yabancı bir amaçla yapılan işlemler yetki saptırmasıyla sakattır ve bu nedenle iptal edilmeleri gerekir Siyasal maksat güdülerek yapılmış işlemler de amaç unsuru bakımından sakattır." (3. Baskı 2019, Ekin Yayınları, cilt I, s. 1096-1097.)