Öcalan'ı bırakmak

MHP'li hukukçu milletvekili Fethi Yıldız, "tutuklu veya hükümlünün yaşama hakkı gerektiriyorsa c ezasının infazı ertelenebilir" diye bir açıklama yaptı. Bugünkü ortamda tabii olarak Öcalan'ın serbest bırakılması için bu formülün düşünüldüğü yorumlarına yol açtı.

Çok kolay bir formül, ne yeni kanun ne Cumhurbaşkanınca özel af Sağlık raporu yeter bunun için.

Öcalan'ın "silahları bırakın" anlamında bir çağrı yapması, terörün bitmesi, bunun karşılığında da devletin "bazı adımlar" atması Söylenmesi, yazılması çok kolay, hatta hoş Fakat gerçekleşmesinin önünde bir yığın kritik sorunlar bulunan bir formül.

2013'te başlayan "Çözüm Süreci"nden alınması gerekli birçok dersler var. O zaman da Öcalan'a bir çağrı yapmış ama örgüt uymamıştı.

Öcalan, "başkanlık sistemini destekleriz" diye açıklama da yapmıştı. Çükü Başbakan Erdoğan çözüm sürecinin getireceği oylarla Başkanlık sistemine geçmeyi planlıyordu. Bunu meydanlarla söylemişti.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Fakat PKK'nın, silah bırakmayıp aksine hükümetin gözleri önünde silah ve mühimmat depolaması, hendekler kazması, 15 Temmuz 2015'te Kandil'de Beze Hozat ve Cemil Bayık'ın "devrimci halk savaşı" ilan etmesi süreci bitirmişti.

Devlet Bahçeli'nin Çözüm Sürecini vatan hainliği ile suçlayan ağır saldırıları karşısında Erdoğan da sürecin oy getirmeyip oy kaybettirdiğini görmüştü. "Bedelini ağır ödedik" diyordu. (31 Temmuz 2015)

Bugün, şartlar o zamandan daha müsait gözüküyor. En önemlisi, örgüt Suriye'deki YPG'ye eskisi kadar güvenecek durumda değildir. MHP de sürecin içinde, hatta ön saftadır

Erdoğan'ın bugün iç politikada beklentisi, yeniden aday olabilmek ve seçilmektir. Şimdi açıkça söylemese de önümüzdeki bir aşamada göreceğiz ki, Erdoğan'ın amacı terörü bitirmenin yanında yeniden seçilmesini sağlayacak bir erken seçim ve mümkünse anayasa değişikliğidir, DEM desteğiyle

YENİ SURİYE

Suriye'deki gelişmelerin Türkiye açısından en önemli yönü, Şam'da dünyaca itibar gören ve Türkiye'ye dost bir hükümetin kurulmasıdır. Batılı devletler de EL-Şara hükümetine, ihtiyatlı bir iyimserlikle bakıyor. ABD "yakalama ödülünü" kaldırdı, yaptırımları da daraltıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot Alman mevkidaşıyla Şam'ı ziyarete gittiğinde "Kuzey Suriye'dekiler silahlarını bırakmalı. Fransa'nın müttefiki olan Kürtler için siyasi çözüm bulunmalıdır. Bir kez daha terör ve şiddet Suriye'de baş göstermemelidir." diyerek önemli bir açıklama yaptı.

Rejimin lideri El Şara, bütün silahlı grupların resmi Suriye ordusuna bağlanmalarını istedi, kabul etmeyenleri hoş görmeyeceklerini açıkladı.

Bu durumda, YPG'nin başındaki Mazlum Abdi (Kobani) de Suriye ordusuna katılabileceklerini söyledi. Hatta "Sınır güvenliği" konusunu Suriye ordusunun üstlenmesini ifade ederek bir bakıma Türkiye'e güvence verdi.