Merkez Bankası'nda neler oluyor
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ya da alınması sürpriz oldu mu
Hakkında çıkan yıpratıcı haberleri biliyorsunuz. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan ona sahip çıkmış, İran Cumhurbaşkanı'nı karşılayan üst düzey protokole de dahil etmişti.
Gaye Erkan, bilinen olaylar sebebiyle ve "daha bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladını" gözeterek "görevden affını" istediğini açıkladı. Annelik duygusu elbette en yüksek saygıya layıktır. Fakat göreve gelirken de genç bir anne idi
Bir başka husus, Cumhurbaşkanı kararnamesinde "görevden alındı" kavramının kullanılmış olmasıdır. Daha öncekİ bakanlar ve Merkez Bankası başkanları hakkında "görevden affını istedi, kabul edildi" kalıbı kullanılmıştı. Erkan için niye bu nezaket kalıbı kullanılmadı da "görevden alındı" denildi..
YENİ BAŞKAN
Bakan Mehmet Şimşek açıklamasında, Erkan'a hizmetleri için usulen teşekkür ederken, "Önerim doğrultusunda yeni atanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı" ifadesini kullandı.
Şimşek, Erkan'la çalışmaya devam etmek istiyor muydu, göreve devam etmesi için Erkan'a bir telkini olmuş muydu, bilmiyoruz. Medyada ve iş âleminde yeni başkan olarak öne çıkan isim Başkan Yardımcısı Osman Cevdet Akçay'dı. Ekonomist Özgür Demirtaş, "(Cevdet Akçay) Merkez Bankası Başkanı olursa, MB politikası kaldığı yerden çok daha iyi şekilde yoluna devam eder. Ülkem için gerçekten umarım Cevdet Hocayı yaparlar" diye X hesabından açıklama yaptı. Şimşek'in "önerisi doğrultusunda" mı yoksa Cumhurbaşkanı da istediği için mi, bilmiyoruz, yeni MB Başkanı Fatih Karahan oldu. Karahan çok iyi bir iktisatçı şüphesiz.
Merkez Bankası konularını gayet yakından bilen tecrübeli bir iktisatçıya sordum. Karahan'ın birikiminin çok iyi olduğunu, Fed tecrübesine sahip olmasının artı puan sayılması gerektiğini ifade etti. Fakat Cevdet Akçay'ın hem çok iyi bir iktisatçı olduğunu hem "Türkiye dinamiklerini daha iyi bildiğini" söyledi. Cevdet Hoca olsaydı "iletişim sorunlarına meydan vermezdi, onun başkan olması daha isabetli olurdu" diye ekledi.
BU KAÇINCI
Başkan değişti ama Ortodoks politikalar devam edecek. İktisatçı Prof. Selva Demiralp de bu seferki başkan değişiminin öncekiler gibi politika değişikliğinden değil, kişisel sebeplerden kaynaklandığını belirterek "para politikasında bir değişikliğe yol açmayacağını" ifade etti. Piyasalarda bir tedirginlik yok.
'Faiz sebeptir' sözünü uzunca bir süre duymayacağımız anlaşılıyor.
Fakat geleceğe bakarken önemli bir sorun var: İstikrarsızlığa, belirsizliğe, güvensizliğe CB sisteminin yatkın olması.
Türkiye'nin temel yapısal sorunudur bu.