Hukuka güven olmayınca
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "turpun büyüğü" operasyonunu başlatırken bu kadar büyük tepki çıkacağını düşünmüş müdür
Yahut, emrindeki devlet kuvvetlerine bakarak, tepkiler ne olursa olsun, bastıracağını, muhalefeti daha bir zaafa uğratacağını mı hesaplamıştır
Tam olarak bilemeyiz ama benim tahminim bu ikincisidir.
CUMHURBAŞKANI'NIN GÜCÜCumhurbaşkanı, polis gücüne ve soruşturma aşamasında savcıya ve sulh hakimine emir verebilir! Zira TCK'nın 277. maddesinde yapılan değişiklikle bu kapı kanunen açılmıştı zaten. (18 Haziran 2014 günlü Torba Yasa.)
Cumhurbaşkanı devletin bütün yürütme güçlerine olduğu gibi yasamaya da hakimdir. İşte Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikler ve konulan ek maddeler
Zaten "kuvvetler ayrılığının ayak bağı" olduğu görüşünde. Sekiz yıl önce Venedik Komisyonu, CB sisteminde kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkelerinin "otoriter ve şahsi bir rejim tehlikesi" yaratacak şekilde geriletildiğini rapor etmişti. (9-11 Mart 2017, paragraf 133)
Cumhurbaşkanı, temelinde kuvvetler ayrılığı bulunan liberal demokrasinin "eski itibarını ve etkisini yitirdiğini" söylüyor. (24 Şubat 2025) Bu bakımdan, Batı'dan da büyük tepkiler beklemiyor olsa gerek. Trump zaten "dostum"dur.
Böyle bir güç, insanları olaylara öncelikle güç açısından bakmaya yöneltir.
EKONOMİNİN TEPKİSİFakat siyasette güç hesabı her zaman beklenen sonucu vermez. İşte, İBB operasyonu ekonomide büyük bir türbülans yarattı.
Ekonomi dünyasının saati saatine izlediği Blooomberg şu bülteni geçti:
"Siyasi tansiyonun yükselmesi Türk lirası ve borsa üzerinde sert baskı yarattı. Bu hafta içinde lira ve Borsa İstanbul'daki hisseler, dünya genelinde en fazla değer kaybeden yatırım araçları arasında yer aldı. Türk tahvillerinde de sert düşüşler yaşandı."
Financial Times'ın haberi:
"İmamoğlu'nun gözaltına alınması sonrası TL'de yaşanan sert değer kaybını durdurmak için Merkez Bankası, tarihte eşi görülmemiş bir müdahaleyle 12 milyar dolar sattı... Üç gün içinde piyasaya verilen toplam döviz desteği 26 milyar doları buldu Acil toplanan Para Politikası Kurulu, gecelik faiz oranını da yüzde 46'ya çıkardı"
Ekonomist Serkan Özcan "15 milyar doların üzerinde sıcak paranın ülkeyi terk ettiğini" söyledi.
TEMELDEKİ PROBLEMTürkiye zaten 7-8 yıldır enflasyonla boğuşuyor, iki yıldır milyonları yoksulluğa mahkûm eden bir "dezenflasyon" dönemi yaşıyordu. Biraz iyi işaretler çıkmaya başlıyordu ki
Financial Times dünyaya şu haberi geçti:
"Hukukun üstünlüğüne yönelik endişelerin artması Mehmet Şimşek'in piyasa dostu politikalarını zora soktu ve yatırımcı güvenini sarstı Bu durum Cumhurbaşkanı'nın 10 yıldır izlediği otoriterleşme yolunda daha da ileriye götürdüğüne dair korkuları artıracaktır."
Bütün mesele bu: Hukukun üstünlüğüne yönelik endişeler!
Hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı olsaydı ne İBB soruşturması böyle yapılır, ne de bu ekonomik türbülans olurdu.