'Hepimiz aynı gemideyiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan zaman zaman "hepimiz aynı gemideyiz" diyor. Önceki gün de tekrarladı. Mesajının özü, sorunlara karşı anlayışlı ve sabırlı davranılması

Kemer sıkma programı toplumca desteklensin ki ekonomi düze çıksın, ülke rahatlasın...

Doğru, fakat bu mesajın inandırıcı ve etkili olması için ortada ciddi bir soru var:
İktidarın kendisi de bütün vatandaşlara, ayırım yapmadan, 'aynı gemideyiz' diye bakıyor mu

Böyle bakıyorsa sözü etkili olur, yoksa herhangi siyasi konuşmadan öteye geçmez, sorunlar sürüp gider.

KANAYAN YARA: MÜLAKAT

Dünkü Karar'ın manşeti şöyleydi: "Sınav birincileri mülakatta elendi." Merve Şişman haberinde, Defterdarlık Uzman Yardımcılığı Sınavı'nda iller itibariyle birinci gelen onlarca adayın mülakatta elendiğini, daha düşük puan alanların kazandırıldığını anlatıyor, isim isim liste veriyordu. Mesela Ankara'da 92 puanla il birincisi olan Berat K., mülakatta elenmişti. Böyle birçok genç
Haberde, 89 puanla Iğdır birincisi olan Ali Ç şöyle diyordu:

"Ne yazık ki başarıyı cezalandıran sisteme karşı mücadele ediyoruz. Sonuncuyu ilk sırada atamışlar, adalet nerede"

Türkiye'de en iyi okulları bitirdiği halde yurt dışında iş arayan birçok gencin de TV mülakatlarında söylediği buydu.

Türkiye'nin son yılarda artan oranlarda "beyin göçü" vermesinin sebeplerinden biri bu "mülakat" mekanizmasıdır. Sorun göründüğünden büyüktür.

YARGIDA MÜLAKAT

Yargının siyasallaştırılmasında baş rol, bütün üyeleri ya da üye çoğunluğu iktidar partisinin genel başkanı olan Cumhurbaşkanı ile Meclis'teki iktidar bloku tarafından atanan HSK'ya aittir. Fakat hakim ve savcıların "mülakat"la alınması da çok ciddi bir sorundur.

FETÖ tasfiyesi üzerine ortaya çıkan hakim-savcı açığını kapatmak için 2017 yılında, yazılı sınav puanı 70'ten 50'ye düşürülmüştü.

50 puan üzerinden hakim ve savcı sınavında, kişi başına 45 saniye düşen "mülakat"larda 236 avukat hakim-savcı olarak atanmıştı, bunların 113'ü resmen AK Parti'liydi. CHP milletvekili Barış Yarkadaş, Mecliste bu isimleri ve AK Parti teşkilatındaki görevlerini açıklamıştı. (21 Mart 2018)

Partide resmi görevi olmayan ama parti kanalından sınav kazandırılanları tespit mümkün değil.
Yargıda iyileştirmeler yapmaya çalışmış olan Abdülhamit Gül yazılı sınav puanını 70'e çıkardı ama mülakat değişmedi. Aynen devam ediyor.

Yüksek yargının da kadrosunu değiştirmek için, 2011'den başlayarak üç defa kanun çıkarıldı. Önce Yargıtay ve Danıştay'ın üye sayısı artırıldı, yeni atamalar yapıldı. Sonra kanunla üye sayısı tekrar artırıldı, tekrar yeni atamalar yapıldı. Sonra yine kanunla üye sayısı yaklaşık yarıya indirildi... Sonra KHK ile üye sayısı artırıldı yeni atamalar yapıldı. Atamaları yapan, HSK!..

Bu konuda değerli anayasa profesörü Kemal Gözler'in "Türk Anayasa Hukuku" adlı eserine bakabilirsiniz. (2018 basım, s. 992-996.)

'MİLLET' OLMAK