Evrensel hukuk
MHP Genel Başkan Yardımcısı Av. Feti Yıldız'ın hukuk üstünlüğünü savunan, özellikle de "hukuk evrenseldir" vurgusu yapan açıklamalarını büyük bir memnuniyetle okudum. Anayasa Mahkemesi'nin kapatılmasını istemiş bir partide, Feti Yıldız'ın bu tavrı elbette daha bir dikkat çekici ve daha bir takdire layıktır.
Yıldız, hükümlü ve tutukluların hayati tehlike halinde tıbbi raporla tahliye edilebileceği konusunda bir açıklama yaptı:
"Her insan doğuştan gelen yaşama hakkına sahiptir. İnsan hakları içinde değer sırası bakımından ilk sırada yer alan yaşama hakkı diğer tüm hakların varlık sebebidir. Devlet bu hakka saygı göstermekle yükümlü, etkin olarak korumakla görevlidir"
'Tabii hukuk' felsefesini özümsemiş bir kalemin yazabileceği ifadelerdir bunlar.
Gazeteciler sordu: Öcalan ve FETÖ için de geçerli mi
Yıldız'ın cevabı:
"Evet, geçerli. Hukuk evrenseldir, adalet herkes için eşit uygulanmalıdır!"
Bütün mesele bu. Bunu içimize sindirdiğimizde hukukun üstünlüğünü anlamış olacağız.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜYıldız'ın "evrensel hukuk" vurgusunda ilk akla gelen elbette Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'dir AİHS). Faşizmin iktidara gelebileceği ve yargı bağımsızığını ortadan kaldırabileceği tecrübesini korkunç acılarla yaşamış insanoğlu, temel hak ve hürriyetleri korumak üzere uluslarüstü AİHM'yi kurdu.
Mahkeme'nin görevi AİHS'yi uygulamaktır.
Sözleşme'yi Menderes hükümeti imzaladı. Özal hükümeti "bireysel başvuru"yu onayladı. Erdoğan hükümeti Sözleşme'nin milli kanunlardan üstün ve AİHM kararlarının bağlayıcı olduğunu 2004'te Anayasa'ya yazdı.
Ama Osman Kavala ve arkadaşlarıyla Selahattin Demirtaş hakkındaki AİHM kararları çıkınca, Erdoğan "AİHM kararları bizi bağlamaz" dedi.
ADİL YARGILANMAAİHM kararlarının bir özelliği, hak ve hürriyetlerin AİHS'ne göre kısıtlanıp; kısıtlanmadığına bakmaktır Diğer özelliği "adil yargılanma" hakkıdır. Yani, işlenmiş bir suçla, sanığın ilgisi nedir
Osman Kavala ve arkadaşları, Gezi olaylarındaki şiddet eylemlerini "azmettirme" suçundan mahkûm edildi.
Adalet Bakanı Sayın Tunç, Kavala davası hakkında "İstanbul'da sokakları ateşe verip ve bu ateşi bütün Türkiye'ye yaymaya çalışan kişiler" demişti. Ben de bu sütunda sormuştum:
"Şiddet olaylarını 'azmettirdikleri' hakkında, hukuken somut, geçerli ve 'illiyet' (nedensellik) bağı olan bir delil var mı" (12 Aralık 2023)
Bakan cevap vermedi. Böyle bir delil yok.
BOYDAKLAR DAVASIEvrensel bir hukuk denetimi olmadığında ülke mahkemelerinin hukuku nasıl ihlal edebileceğinin vahim bir örneği, Boydak ailesi hakkında verilen ağır hapis cezaları ve FETÖ'den önce kurdukları ticari ve endüstriyel müesseselerin bile "müsadere" edilmesi, ellerinden alınmasıdır.
Kadınlı erkekli, hemen bütün Boydaklara "silahlı terör örgütüne üyelik" ve "yardım" suçundan, Melikşah Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Memduh Boydak'a "Silahlı Terör Örgütü Kurma, Yönetme Suçu"ndan 18 yıl ağır hapis cezası verilmiş!