Yeni esrarın peşinde serkeşleşmek üzerine

B.

Nasıl olsa Murat Kurum'dan, vizyonundan ve İstanbul'a katacaklarından bahsedecek üç ay var önümüzde; bir haftadır konuştuğumuz mevzu ile alakalı analizimiz gargaraya gelmesin. Oradan devam edelim.

2000'li yılların tüm dünyada ses getiren kült filmlerini şöyle bir düşünün. Yüzüklerin Efendisi, Harry Potter, akabinde Game of Thrones salgını... Kurgulanmış dünyaların sanal mitosları bir kuşağın gençlerine muhayyile olarak sunuldu. Gerçeklikle arası açık bir hayalperest nesil yetiştirmek için iyi bir başlangıç. Akabinde sosyal medya ve internet üzerinden kurgulanan bir sanal dünyada yaşamaları salık verildi bu gençlere. Yüzüklerin Efendisi serisini dört yüzden fazla defa izlemiş genç tanıyorum. İnternet platformlarında tartışıyor, flörtleşiyor, arkadaşlıklar tesis ediyor, buralarda oluşturulan gruplaşmalara katılıyor bahsettiğim genç. Sonra bir anime furyası başladı, Kore popu yaygınlaştı vs...

İnsanoğlunun gizeme ve gizemliye olan ihtiyacı tatmin edilmediğinde, bunu tatmin etmek için sanal dünyalar yaratmaya çabaladığını Batı çoktan test etmişti. Teosofi'nin gelişimi, Atlantis-Mu medeniyetleri, okkültizmin yaygınlaşması, ruh çağırma seansları vb... Şimdilerde hiçbir şeyin gizemli kalmadığı, esrarını yitirdiği günlerde benzer bir temayül karşımıza çıktı. O alayü vala ile methedilen, şöyle müthişler böyle müthişler denilen Z kuşağı artık hiçbir şeyin gizemli tarafını keşfetmek üzere heves sahibi değildir. Her şeyden evvel en gizemli, heves edilen cinsellik bütün esrarını yitirdi bu gençler için. Merak edilen, vakt-i merhunu beklenen, hakkında mahallenin abilerinden iki laf işitmek için safça beklenen bir şey değil cinsellik. Henüz buluğ çağına girmeden, elif mertek öğrenilmeden hakkında dedelerinden fazla şey bildikleri bir şey gençler için.

Hem sonra bilginin bir gizemi kalmadı. Kitaplıklar toz toplayan anlamsız sayfa yığınları; tezgahlar, hakkında ustasından daha çok şey bilinen zanaatlerin icra edildiği para kazanma köşeleridir gençler için. Yaşı kırkın üzerinde olanlar hatırlasınlar lütfen, benzincideki pompacının dahi nasıl gizemli göründüğünü. Max Weber'in büyüsüzleşme dediği bu gizemsizlik deminin şahikasına ulaştığımız bir demde yaşıyoruz. Para, cinsellik, bilgi dahil her şeye kolayca ulaşmak isteyen, zahmetsiz, bedel ödemeyi sevmeyen bir adam gizemi de kolayca üretmek istiyor.