Ankara'da Ölüm Vadisi ve Eriha Gülü

B.

Eriha Gülü'nün nasıl bir bitki olduğunu bilenleriniz vardır. Ben bilmeyenler için kısaca tarif edeyim. Bir çöl çalısıdır; kuru, kupkuru bir çalı. Rahmetlinin eline geçseydi muhtemelen soba tutuşturmak için kullanabilirdi. Bu kuru, kupkuru ot bir çanağa koymanız ve dibine azıcık su eklemeniz yahut yapraklarına bir parça püskürtmeniz akabinde yemyeşil bir hal alır. Ölümden dirilişini an be an gözlemleyebilirsiniz. Bu bitkinin ne kadar kuru, gıdasız bir ortama maruz bırakılsa da ölmediğine şahitlik edersiniz. Erwin Wagenhofer'in "Alphabet" isimli belgeseli çok çarpıcı bir sahne ile sona erer: Kaliforniya'da bulunan dünyaca ünlü Death Valley (Ölüm Vadisi), ki kendisi tarihi boyunca bir damla yağmur almamakla maruftur, içinde tek bir canlı bitkinin yaşamadığı kabul edilen bir yerdir. Bundan birkaç yıl evvel Ölüm Vadisi'nde, iklim değişiklikleri sebebiyle nemlilik tespit edilmiş, bu nemlilik ölü toprak üzerinde bitkisel yaşam belirtilerinin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. "Demek" diyor Wagenhofer "Ölmemiş, sadece derin ve bizlerin anlamadığı bir uykudaymış"...

Aktüel adı FETÖ olan, geçmişte Gladyo, Derin Devlet, Kontrgerilla olarak adlandırılmış bir heyula var karşımızda. Her biri birbirinin bazen halef selefi, bazen rakibi, bazen evladı olan kripto yapılar devlet içine çöreklenmiş. Kendilerine karşı mücadele etmek bunların zaman zaman kupkuru otlara dönüşmesini sağlıyor evet, lakin azıcık nem gördüklerinde Eriha Gülü gibi yeşerdiklerine sahne oluyoruz. Demek ki , ölmüyor, derin bir uykuya geçiyor, akabinde karşımıza terör olarak, kumpas olarak çıkıyor bu yapılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iptal edilen Amerika seyahati, öyle anlaşılıyor ki iki gündür Ankara'da yaşanan hareketliliğin dönüm noktası olmuş. Aynı dönemin MİT Başkanı Hakan Fidan'a operasyon yapmak için Erdoğan'ın ameliyata girmesini bekleyenler gibi, Cumhurbaşkanı Amerika'da iken düğmeye basılması ve bir nevi kalkışma girilmesi tasarlanmış bazı merkezlerde. Bunlar aldığımız duyumlar. Esasen şu an itibarıyla neyin tam olarak ne olduğunu bilen kimseye rastlamadım. Bu bilmeyenler zümresine ben de dahilim. An itibarıyla Kaf Dağı'nın ardında bir buluşma yaşanıyor ve biz bu boğuşmanın sadece gürültüsünü ve meydana gelen toz bulutunu görebiliyoruz. Üç vakte kadar haberdar olacağız ne olup bittiğinden ve yorumumuzu ona göre yapacağız. Ayhan Bora Kaplan soruşturması, Sinan Ateş cinayeti, bakanlara ve milletvekillerine kumpas... Bakalım.