Tenkidi tenkit

B.

Esasen ben de AK Parti'ye ve sürece yönelik eleştirilerimi sıralayacaktım birkaç gün peş peşe; fakat gördüm ki herkes kritik adı altında bunca zamandır içinde dökemediği ufunet dökmekle meşgul şu sıralar, muvakkaten vazgeçtim. Tenkit etmenin daha zor olacağı daha tenha günlerde tenkitlerimizi yapmaya karar verdim. Hem belki medar-ı tenkit olan birkaç başlık değişir de bizler de fazladan münekkid olmayız.

Gün sonunda baktım öyle bir ortamdayız ki, canım tenkit etmek çekiyorsa eğer; nahak yere tenkit ediyormuş gibi yapıp kendi bostanının kavgasını veren ağzı karalarla başlamak en münasibidir. Öyle ya, hiçbir çıkarı olmayanların üzüldüğü, çıkar sahiplerinin ise endişe ettiği günlerdeyiz. Panikle çırpınırken attıkları naraları iyi niyetli tavsiye olarak okumak safdillik olur.

Son günlerde yükselen birkaç ses birkaç bağrış çağırış var, sizler de denk gelmişsinizdir. "Hep Ahmetlerle Mehmetlerle çalıştınız bizle hiç çalışmadınız bu sebeple kaybettiniz" diyen şifa kaynakları var bir tarafta. Allah'ı var edepli çocuklar, öyle alenen "bana para verseydiniz" demiyorlar. Bir yanda bunlar var, "çatal atacağımız pastanın dilimi daha da azaldı, zaten şimdiye kadar da arzu ettiğimiz kadar almayı başaramadık, öyleyse yıkılsın Halep..." diyenler.

Bir de abilerini bir yerlere belediye başkanı adayı yaptıramayıp, propaganda sürecinde küpe parmak daldırmayı başaramayanların bir iki kişiye yönelik saldırılarını görüyoruz birkaç gündür. Siz de illa ki bir yerlerde denk gelmişsinizdir.

Ha bir de unutmadan söyleyelim, hiçbir vakit denk gelmediğimiz sayıda büyük siyasi analist peyda oldu başımıza. Bunlarda kaç zamandır yaklaşmakta olanı gördüklerini, her yerde ikaz ettiklerini, lakin hiç kimsenin kendilerini kaale alıp da bir yerlere çekidüzen vermeyi tercih etmediğini vs. söyleyip duruyorlar. Kendilerini tebrik edip, peluştan bir ayı hediye etmek geçiyor içimden. Gerçekten bu söylediklerine inanıyorlarsa mazurdurlar benim gözümde. Hakikaten o ana kadar hiç kimsenin görmeyi başarmadığı bir şeyi gördüğüne inanıyorsa bir kimse, peki derim kendisine. Adam inanmış bir defa buna. Ve fakat kati olan şudur ki, siyasal sorunlarımız hakikaten hiç kimse tarafından görülemeyecek kadar esrarlı şeyler değildir. Aksine her biri son derece meydanda, reçetesi açık, nasıl yapılacağı ise zamana ve şartlara bağlı olduğu için kimi zaman gerçekleştirilemeyen şeylerdir. Bunların mucidi olmaya talip olmamak lazım.