Ümmetin derdi: İhtilâf
İsim vermeyen okuyucumuz: "Şu hadisin manası nedir "Bir ümmet peygamberden sonra ihtilâfa düşerse, muhakkak hakkı tutmayan ehl-i fesat ve dalâlet hak ehline galip gelir."1
Ehl-i Fitneye Dikkat!
Görüldüğü gibi, Resulullah (asm), ümmetini ihtilâfa karşı uyarıyor. Resulullah (asm) bu hadisinde ümmetin bir tarafını ihtilâf çıkarmakla takbih etmiyor. Çünkü zaten O (asm), ümmetin ihtilâfında rahmet görmüş2 bir Peygamber'dir. Hatta Resulullah (asm) "Ümmetim dalâlette birleşmez"3 buyurarak, ümmeti içinde bir ihtilâf vâki olduğunda çoğunluğun dalâlette değil, hak üzere bulunacağını da ifade buyurmuştur.
Resulullah (asm) bu hadisinde, ihtilâf ve nizaı fırsat bilerek fitne çıkaran ehl-i dalâlete dikkat çekmiştir. Ümmetin buna dikkat etmesini istemiştir.
Nitekim Cenab-ı Allah: "Allah ve resulüne itaat edin. Birbirinize düşmeyin. Sonra zayıflarsınız ve gücünüz elden gider."4 Buyuruyor.
Zayıflarsak ve gücümüz elden giderse, kazanan kim olur Ehl-i dalâlet değil mi
Yani terazinin bir kefesinde ehl-i hak, yani ümmet, diğer kefesinde ehl-i fesat ve dalâlet vardır. Hazret-i Muhammed'in (asm) ümmeti ihtilâfa düştüğünde, eğer bu ihtilâf doğru yönetilemezse, bundan ehl-i fesat ve dalâlet kârlı çıkıyor. Çünkü ehl-i hak bu ihtilâftan güç kaybediyor, ehl-i dalâlet ise ehl-i hakkın zaafından güç kazanıyor. Çünkü ehl-i hakkın arasına attığı ihtilâf ile ehl-i hakkı güçsüz bırakmış, can evinden vurmuş oluyor.
Aklınızı Başınıza Alınız!
Zararlı ihtilâfın ve nizaın açtığı şu hasarlardan insan titriyor: "Ey ehl-i îman! Zillet içinde esaret altına girmemek isterseniz, aklınızı başınıza alınız. İhtilafınızdan istifade eden zalimlere karşı, Mü'minler ancak kardeştir, meâlindeki âyet-i kerimenin kal'a-i kudsiyesi içine giriniz, tahassun ediniz. Yoksa ne hayatınızı muhafaza ve ne de hukukunuzu müdafaa edebilirsiniz. Malumdur ki, iki kahraman birbiriyle boğuşurken bir çocuk ikisini de dövebilir. Bir mizanda iki dağ birbirine karşı muvazenede bulunsa, bir küçük taş muvazenelerini bozup onlarla oynayabilir, birini yukarı, birini aşağı indirir."
"İşte, ey ehl-i iman! İhtiraslarınızdan ve husumetkârâne tarafgirliklerinizden kuvvetiniz hiçe iner, az bir kuvvetle ezilebilirsiniz. Hayat-ı içtimaiyenizle alakanız varsa, 'Mü'min için mü'min, sağlam yapılmış bir binanın birbirine kuvvet veren taşları gibidir.' düstur-u âliyeyi düstur-u hayat yapınız. Sefalet-i dünyeviyeden ve şekavet-i uhreviyeden kurtulunuz."5
"İçinize Bir Mübayenet Düşmesin!"
Uyarı yine Üstadımızdan: "Ehl-i dalâlet, Risale-i Nur'un elmas kılınçlarına mukabele edemedikleri için şakirdleri içinde, derd-i maişet cihetinden ve bahar mevsimi gafletinden istifade ederek, meşrebler veya hissiyatları muhalefetinden, zayıf damarları bulup şakirdler içindeki tesanüdü sarsmak istediklerini hissettim ve anladım.