Mizaçlara göre ilaçlar değişir mi
Murat Hekim: Bediüzzaman'ın "Mizaçlara göre ilaçlar tebeddül eder."1 Cümlesini açıklar mısınız"
Mizaçlar ve İlaçlar
Mizaçlara göre ilaçlar tebeddül eder, yani değişir. Çünkü her mizaç farklıdır ve kendi derdine göre ilaç ister. Burada sıkıntı ilaçlarda değil, mizaçlardadır.
"Hak birdir, nasıl böyle dört mezhebin hükümleri hak olur" diyenlere Bediüzzaman (ra), su misaliyle cevap veriyor. Diyor ki: "Bir su, beş muhtelif mîzaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır, şöyle ki: Birisine, hastalığının mîzâcına göre, su, ilâçtır; tıbben vâcibdir. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi muzırdır; tıbben ona haramdır. Diğer birisine, az zarar verir; tıbben ona mekruhtur. Diğer birisine, zararsız menfaat verir; tıbben ona sünnettir. Diğer birisine, ne zarardır, ne menfaattir, âfiyetle içsin; tıbben ona mübahtır. İşte hak burada taaddüd etti. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki, "Su yalnız ilâçtır, yalnız vâcibdir, başka hükmü yoktur" İşte bunun gibi, ahkâm-ı İlâhiye, mezheblere, hikmet-i İlâhiyenin sevkiyle ittibâ edenlere göre değişir; hem, hak olarak değişir ve her birisi de hak olur, maslahat olur.2
Bu durumda Müslümanların, dört hak mezhepten birisine uymaları ve amellerinin bu mezheplerden birinin hükümlerine uygun olması, doğru amel açısından yeterli olmaktadır.3
Bir Mezhep Seçmek
Mezhep, kelime olarak "gidilen yol, seçilen metot" demektir. Her dinde, farklı mezheplerin bulunması insan aklının ve fıtratının bir gereğidir. Nitekim insan, farklı tercihler içinden kendisine en uygun olanı daha rahat seçer ve alır. Dînimizdeki hak mezhepler, eğer bir konuda birleşmişlerse baş göz üstüne. Eğer birleşmemişlerse, farklı birer tercihler sunuyorlar demektir. Her ne kadar bir çoğumuz bilerek bir mezhebi seçmiş değilsek de, toplum ve medenî anlayışımız olarak karakterimize ve mîzaç alt yapımıza uygun tercihin yapılmış olması bize ancak sağlamıştır.
Tercihimizi değiştirmemiz de mümkündür. Bir mezhepten diğerine her zaman geçiş yapılabilir. Yeter ki hak mezhep olsun, yeter ki doğru meslek olsun. İslâm'ın dört mezhebinin de hak olduğunda hiç şüphemiz yoktur. Geçiş için, geçmek istediğimiz mezhebin görüş ve içtihatlarını öğrenmemiz ve bununla amel etmeye karar vermemiz yeterlidir.
Ancak Keyfî Olmamalı