İsra ve Mi'rac mu'cizesi üzerine
Yavuz Bey: "Mi'rac ile ilgili çok sorularımız var: 1-Peygamber Efendimiz'in (asm) İsra esnasında bindiği Burak nedir 2-Sidre-i Münteha'dan ötede bindiği Refref nedir 3-Allah mekândan münezzeh olduğu halde Mi'rac'da belli bir yön ve cihete doğru gidilmemiş midir"
BuzDağının Görünen Kısmı
İsra ve Mi'rac öyle bir hâdisedir ki, bize görünen tarafı, görünmeyen ve bize kapalı tarafına göre, buzdağının görünen kısmı kadar bile değildir. Önümüzde; iman etmekle yükümlü olduğumuz, üç beş dakikada olup biten, eşsiz bir semavî hâdise var. Biz, bu buzdağının görünen kısmından hareketle, görünmeyen kısmını çözmeye çalışıyoruz. Bu ise mümkün değil. Çünkü çözmeye çalıştığımız âlem, bu şehadet âleminden büsbütün farklı, büsbütün üstün, büsbütün eşsizdir!
İsra'yı anlatan bir, Mi'rac'ı anlatan on üç ayet ile her iki hâdise hakkında sayılı hadîs-i şerifler var. Ne ayetler, ne hadisler hâdiseyi detaylandırmıştır. Sadece birer tefekkür anahtarı kelimeler verilmiş: "Sidre-i Münteha", "Ufuk-u A'lâ", "Kâb-ı Kavseyn", "Beyt-i Ma'mur"...
Bu kelimelerin bilinen manalarının arkasında, hangi melekût âlemleri gizli Hangi bilinmeyen hâdiseler, Hazret-i Muhammed'in (asm) rü'yet ve müşahedesine açıldı Nazar-ı Risalet ile Nazar-ı İlâhî tabir caiz ise- nasıl birbirine mukâbil oldu -Bu mülâkatın bir kısmı, "Et-Tahıyyâtü" adı ile okuduğumuz dua metnidir.1
MelekÛt İçinde MelekÛt
İsra ve Mi'rac'da melekût içinde melekût söz konusudur. Hâdisenin bize görünen kısmını çözememişken, bize görünmeyen kısmını anlamamıza imkân yoktur.
Yeryüzü ile gökyüzünün, bir hükümetin iki memleketi gibi birbiri ile alâkadar olduklarını beyan eden Bediüzzaman, hiffet ve letâfet içinde bulunan enbiya ruhlarının Allah'ın izniyle semaya gidebileceklerini2, cismaniyata nasıl cam ve su âyine oluyorsa, ruhaniyata da hava, esîr ve âlem-i misalin bazı mevcudatının âyine hükmünde, şimşek ve hayal sür'atinde bir seyir ve seyahat vasıtası olabileceklerini ve ruhanîlerin bu vasıtalarla hayal hızıyla nazîf yerlerde ve latîf menzillerde gezebileceklerini, bir anda binlerce yere girebileceklerini kaydeder.3
Böyle hafiflik ve letâfet içinde bulunan Peygamber ruhlarının, Mescid-i Aksa'da Peygamber Efendimiz (asm) ile namaz kıldıktan hemen sonra semâ katlarında bulunmalarını anlamak belki mümkün olabilir.
Beşerî Tasvire Sığmaz
Diğer sorularımıza gelince:
1- Buharî'deki rivayette Burak, katırdan küçük ve merkepten büyük, gözün erişebildiği yere kadar adım atabilen bir beyaz binittir.