İsa aleyhisselâm ve Deccal

Ali Yitik: "Deccal hakkında bilgi verebilir misiniz

İsa Aleyhiselâm Ona Nisbeten Küçüktür

Rivayetlerde İsa Aleyhisselâm'ın Deccalı öldürmesinden bahsedilir. Bunun tevilini Bediüzzaman şöyle yapıyor: "Deccalın fevkalâade büyük ve minareden daha yüksek bir azamet-i heykelde ve Hazret-i İsa Aleyhisselâm ona nisbeten çok küçüktür."1 "İsa Aleyhisselâmı nur-u iman ile tanıyan ve tâbi olan cemaat-i ruhâniye-i mücahidînin kemiyeti, Deccalın mektepçe ve askerce ilmî ve maddî ordularına nisbeten çok az ve küçük olmasına işaret ve kinayedir."

Bu yorumun açılımı şöyle olsa gerektir:

İsa Aleyhisselamı iman nuruyla tanıyan ve ona tabi olan, Deccale inanan ve tabi olanlardan sayıca çok az ve küçük olacaktır. Deccal ise çok büyük olacak, bir insana nispeten bir minareden daha yüksek bir "azamet-i heykel" düşünün!... Deccalın fikirlerine, görüşlerine, düşüncelerine, göreneklerine, çağın günah figürlerini kullanarak ortaya koyduğu medeniyete insanların dalışı, atılışı olağandışı bir iştihayla ve kabul ile gerçekleşecektir. Adeta her biri birer kanun gibi algılanacak. Herkese tamim edilecek. Herkes bu algıya kapılacak. Herkes bu medeniyeti kabul edecek. Aksini düşünen "çağdışı, vatan haini, medeniyetsiz, şerefsiz" damgasını yiyecek ve toplumdan dışlanacak.

Bu algı yıllarca "bilim, çağdaşlık, vatanperverlik, insanlık değerlerine sahip olmaklık, özgürlük, medeniyet, demokratik değerler" gibi sloganlarla devam edecek. Böylece bu korkunç algı topluma mal edilecek.

Hazret-i İsa'nın ona nisbeten çok küçük olması ise... Hazret-i İsa'nın sadece hakikatin gücü ile hareket edeceğinden, hakikatin ise müşterisi az olacağından ve o azın da Deccalın ortaya sürdüğü değerler ile gölgeleneceğinden, zaten de maddî güçten (toptan, tüfekten, silahtan, askerden, açık tarafgirden vs.) yoksun bulunmasından kinayedir.

Deccal ıktığında

Resulullah Efendimiz (asm) buyurdu ki: "Deccal çıktığı gün bütün dünya işitir ve kırk günde dünyayı gezer ve harikulâde bir eşeği vardır."2

Bediüzzaman şöyle tevil ediyor:

"Bu rivayetler mucizâne haber verir ki, "Deccal zamanında vasıta-i muhabere ve seyahat o derece terakkî edecek ki, bir hâdise bir günde umum dünyada işitilecek. Radyo ile bağırır, şark-garp işitir ve umum ceridelerinde okunacak. Ve bir adam kırk günde dünyayı devredecek ve yedi kıt'asını ve yetmiş hükûmetini görecek ve gezecek" diye, zuhurundan on asır evvel telgraf, telefon, radyo, şimendifer, tayyareden mu'cizâne haber verir."