Fidye oruç yerine geçer mi
İlknur Hanım: "Fidye oruç yerine geçer mi Şartları nelerdir"
Fidyenin Şartları
Oruç yerine geçen bir sadaka türü vardır: Fidye. Fakat şartları vardır.
Ramazan ayında herkes orucun hadsiz sevabına gark olurken, sağlıkla ilgili problemlerimiz nedeniyle biz, bu ayın yüksek sevabını orucumuzla talep etmeye güç yetiremeyebiliriz. Hiç gam ve keder yok.
Orucumuzla bu ayın sevabına erişemez isek, niyetimizle ve fidyelerimizle erişmemiz inşallah mümkündür.
Şüphesiz, bu aydaki orucu hastalığı veya şiddetli zafiyeti nedeniyle tutmaya güç yetiremeyenler için de bu rahmet kapısı kapanmış değildir. Rahmetin onları dışarıda bırakması düşünülebilir mi Bu din eksiksiz herkesi kâmilen kucaklamıştır. Oruç tutmaya güç ve takati olmayan, fakat acziyeti ve zafiyeti ile yalnız Allah'ın dergâhına sığınan, yalnız Allah'tan isteyen, yalnız Allah'tan uman, yalnız Allah'tan bekleyen hastaların ve yaşlıların rahmetin dışında kalmasına Rahman-ı Rahîm hiç razı olur mu
Kimlere Verilir
İşte, Ramazan ayında oruç tutmaya güç yetiremeyen ve her geçen gün bünyesi zafiyete uğrayan güçsüz, zayıf, yaşlı ve hastaların bu ibadetin sevabından mahrum kalmamaları ve oruç farizasını yerine getirmiş sayılmaları için dinimizde kolaylıklar getirilmiştir.
Hastanın iyileşmemesi ve hastalığının artması, ilerlemesi ve sıhhate kavuşmaması gibi devam eden sağlık problemleri karşısında dinimiz şefkat kucağını açmış ve onları yeni bir çözümle kucaklamıştır.
Hiç şüphesiz bu şefkat doğrudan Rabbimizden gelerek, fakirlere dönük bir hibe mahiyetinde tecellî etmiştir.
Ayet şöyledir: "Oruca dayanamayanlar bir düşkünü doyuracak kadar fidye verirler."1
Demek, güçsüzlükleri, acizlikleri, hastalıkları ve ihtiyarlıkları nedeniyle oruç tutamayanlar, oruç tutamadıkları gün sayısınca, her güne bir fidye vermek suretiyle bu ibadeti yapmış sayılacaklardır.
Fidye fakirlere, miskinlere ve yoksullara verilir. Yukarıdaki ayet buna amirdir. Hasta olup çalışamayan kimseler eğer yoksul iseler kendilerine fidye verilir.
Miktarı Ne Kadardır
Fidye miktarı, her bir oruç günü için bir fakiri bir günlük (iki öğün) doyuracak kadar para veya belirli miktarlardaki gıda maddelerinden oluşur. Bir fidye miktarı, bir fitre miktarına eşittir: Buğdaydan yarım sa'; arpa, hurma ve kuru üzümden bir sa'dır. Sa' bir hacim ölçüsü birimidir ve bir sa' yaklaşık 2.75 litredir; bu da yaklaşık 3 kilograma denk düşmektedir. Bu rakamları günümüze aktaracak olursak, bir fitre ortalama yüz seksen liraya denk düşmektedir. Bir fidye de asgarî bu değer üzerinden verilebilir. Bu miktar, Diyanet'in 2025 yılı için tespit ettiği rakamdır, kişinin imkânı ölçüsünde arttırılabilir.