Teknoloji Fabrikası oldu, ilkleri başardı

25 yıldan bu yana sektörde pek çok 'ilk'e imza attıklarını belirten Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu, bu geleneği sürdürmeye kararlı olduklarının mesajını verdi.

Geliştirdikleri yenilikçi ürünler ve yetiştirdikleri mühendislerle Türkiye'nin 'Teknoloji Fabrikası' olduklarını ifade eden Garanti BBVA Teknoloji Genel Müdürü Fatih Bektaşoğlu, yaptıkları yatırımla sektörde öncü konumda olduklarını söylüyor. Bektaşoğlu ile şirketin hedeflerini, böylesine zorlu dönemlerde yetenekleri elde tutmanın yollarını, bankacılığın geleceğini ve yeni nesil ürünleri konuştuk.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Aylık 450 milyon giriş!

- Garanti BBVA Teknoloji'nin kuruluşundan bu yana yapı taşları neler oldu; ana odak noktalarınız ve gelecek hedefleriniz nedir

Garanti BBVA Teknoloji, 25 yıl önce bankacılığının geleceğinin teknolojiyle mümkün olacağını öngörerek, finansal teknoloji üretmek üzere kurulmuş büyük bir kurum. 1997'de, internet ve telefon bankacılığını bir arada sunan ilk Türk bankası, yine aynı yıl, Türkiye'nin gerçek zamanlı online hizmet sunan ilk çok şubeli özel bankası olduk. O dönemde henüz "fintek" söylemi yokken, "teknoloji" ismini resmileştirerek, Türkiye'nin en önemli ve en büyük finteklerinden birini hayata geçirdik. Bu anlayış grubumuzdaki dönüşümün itici gücü oldu. Bugün Garanti BBVA Teknoloji'nin, yapılan yatırım, altyapısı, teknik kapasitesi, insan kaynağıyla Türk bankacılık sektöründe en büyük teknoloji merkezi konumunda olduğunu gururla söyleyebilirim. Biz Garanti BBVA Teknoloji'yi bankacılık sektörünün "Teknoloji Fabrikası" olarak tanımlıyoruz. Teknolojiyi her zaman müşterilerimizin faydasına dokunacak şekilde kullanıyoruz.

- Bankacılıkta kullanılan popüler ürünleriniz ve burada ulaşılan rakamlardan bahseder misiniz

Bankacılıkta müşterilerimizin ihtiyaçlarını dinleyerek bunlara en kısa sürede cevap vermek her zaman önceliğimiz oldu. İnternet ve mobil bankacılık kanallarından gerçekleştirilen işlem sayısı her yıl düzenli olarak artıyor. Tüm ürün satışlarımızın yüzde 89'u dijitalde gerçekleştiriliyor. Nakit olmayan işlemlerde ise bu oran yüzde 98'e çıkıyor. 16 milyona yakın aktif kullanıcıyla özel bankalar arasında en çok kullanılan bankacılık uygulaması olan Garanti BBVA Mobil'e aylık ortalama 450 milyon giriş yapılıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

2.400 mühendis çalışıyor

- Yazılım ve mühendislik ağırlıklı bir ekipsiniz ve teknolojide yeteneği elde tutmak bu dönemde oldukça zor; bunu nasıl sağlıyorsunuz

2.400 kişilik büyük bir mühendislik kadromuz ve ekosistem içinden birlikte çalıştığımız 600 kişiyle beraber yaklaşık 3 bin kişilik büyük bir organizasyonuz. Çalışanlarımızın yüzde 80'i mühendis, yaş ortalaması 34. Kadın çalışan oranımız yüzde 41, bu büyük bir mutluluk kaynağı bizim için. Kadın lider oranımız da buna paralel, son 3 üç yılda önemli bir artış gösterdi, yüzde 29'dan yüzde 37'ye geldi. Teknoloji tutkusunu paylaşan, sürekli gelişimi ve geliştirmeyi hedefleyen, işinin ustalarını yeni yeteneklerle buluşturan, sektörümüz için değer yaratan bir 'Okul Şirketiz'. Hedefimiz sadece iyi mühendisler değil, aynı zamanda bankacılığı bilen, anlayan iyi teknoloji liderleri de yetiştirebilmek. Yeteneklerimiz, sürekli öğrenme kültürü yaklaşımıyla, farklı yetenek programları kapsamında hem yurt içinde hem yurt dışında birçok eğitim ve seminere katılabiliyor. Ayrıca mentorluk ve koçluk programlarıyla birbirinden öğrenme ve usta çırak ilişkisi kültürünü sürekli canlı tutuyoruz. 8 ülkede faaliyet gösteren BBVA Global Engineering Organizasyonunun önemli bir parçasıyız ve grupta 15 binden fazla sadece yazılım mühendisi var. Global ürünler geliştiriyoruz, tüm ülkelerle iyi pratikleri paylaşıyoruz.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

- Pandemi dönemi ve sonrasında çalışan esenliği ve verimlilik için neler yaptınız

En önemli odağımız kültürümüzü yaşatmak ve "Dijital Workplace" dediğimiz, çalışanlarımızın tüm deneyiminin pürüzsüz olabilmesi için fiziki ofis ortamında bulacakları teknolojilere yatırım yapmak. Çalışmalarımızda bize verimlilik kazandıran "Çevik Metod" kullanıyoruz. Arkadaşlarımız uzaktan çalışıyor olsalar da Dijital Workplace imkanlarıyla gün içinde sık sık bir araya geliyor, günlük iş planlamalarını ekipçe yapıyor. Pendik Kampüsümüzde, Ankara ve İzmir Hub'larımızda veya Türkiye'nin herhangi bir yerinde hibrit modelde çalışıyoruz. Nerede çalışırsak çalışalım, tek ekip olarak, kültürümüzü ve değerlerimizi yaşatmak için fırsat ve ortamlar yaratıyoruz. Aramıza yeni katılan arkadaşlarımızın kültürümüzü, süreçlerimizi, araçlarımızı öğrenmek için her birine bir mentor ataması yapıyoruz. Arkadaşlarımız kurumumuza katıldığında çok yapılandırılmış bir "onboarding" sürecinden ve eğitimlerden geçiyorlar.