Büyük bir yatırımla devrimi ateşleyecek

Başta otomotiv, havacılık ve uzay olmak üzere birçok farklı alanda ileri malzeme üreten Kordsa, "büyük" bir yatırımla sıçrama yapacak.

Bir sanayi şirketinin işlerini ileri teknoloji ile buluşturduğunda gidilecek noktayı tarif etmek için Kordsa'yı yakından izlemekte fayda var. 50'nci yılını dolduran şirket, 4 kıtadaki 7 ülkede, gücünü Ar-Ge'den alan 5 bin çalışanla dünya çapında iş yapan ileri malzeme şirketine dönüşmüş durumda. Cirosunu önceki yıl 1 milyar dolar çıtasının üzerine çıkaran Kordsa, 2017-2022 arasındaki 5 yıllık dönemde gelirlerini 7 kat artırdı. Gelecek koşusunda en güçlü silahı kompozitin cirodaki payı ise 2023 yılında yüzde 20'ye ulaştı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

'İnorganik olur, çalışıyoruz'

Kordsa'nın Avrupa'da hızlı büyümek adına yüzde 61'ini satın aldığı Microtex'in İtalya'nın Pistoia'daki merkezinde bir grup gazeteciyi ağırlayan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, "Bugüne kadar ABD'de 3, Avrupa'da 1 yatırım yaptık. Bu sayede 350 milyon dolarlık değer yarattık. Şimdi bunları daha büyük bir yatırımla taçlandırmalıyız. Tercihimiz inorganik yatırım" dedi. Alemdar, "Bu iş için tarih 2024 mü" sorusuna, "Çalışıyoruz" yanıtını verdi.

'Dünyanın 1 numarası'

Havacılık ve uzay sanayi başta olmak üzere katma değerli malzeme tedariği sağlayan şirket, 2022'de tamamladığı Microtex alımıyla bir anda dünyaca ünlü süper lüks spor otomobil markalarıyla anılır oldu. "Teknik tekstil ve lastikteki ileri malzemede dünyanın 1 numaralı şirketiyiz" diyen Alemdar, "Dünyada her üç uçak lastiğinden ikisi, her üç otomobil lastiğinden biri Kordsa tarafından güçlendiriliyor. Şimdi, ileri malzemenin diğer alanlarını da geliştirip, Kordsa'yı ileri malzemeler konusunda bir dünya lideri yapmak istiyoruz. Microtex yatırımımız bu vizyonumuzun bileşenlerinden biri" ifadelerini kullandı.

Müşteriler 'süper' Ferrari, Maserati


Kordsa'nın Microtex'in çoğunluk hisselerini 24.6 milyon dolara, 2022'de satın aldığını hatırlatan Yıldırım, "Microtex'te üretilen ürünleri, Ferrari, Bugatti, Aston Martin, Pininfarina, Maserati, Porsche kullanıyor.Elektrikli araçlar da yaygınlaştığında en iyi malzeme karbon fiber olacak" dedi.