Kritik yıl, 1947
21 günde 21 şehidimiz var.
Askeri stratejik hatalar var mı-yok mu, benim alanım değil...
Ama pek üzerinde durulmayan, yararlı olacağını düşündüğüm bir tartışma açmak istiyorum.
Bir isimle başlayayım:
Amerikalı Yarbay Milton Francois D'eliscu (1895-1972)...
Küçük-gizli birliklerce düzenli bir orduya karşı yürütülen gerilla harbi konusunda uzmandı.
ABD büyük savaştan sonra 22 Nisan 1947 tarihinde Truman Doktrini ile Soğuk Savaş ilan etti. Türkiye konumunu, ABD merkezli Batı olarak açıkladı ve üç ay sonra ABD ile mali ve askeri yardım anlaşmaları imzaladı.
Amaç, Sovyetler Birliği ve itibariyle anti-komünizmdi.
İkinci Abdülhamit dönemi 1882'den, Atatürk devri dahil 1947 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin doktrini PrusyaAlman ekolüydü.
Mesela:
Katı disiplin kültürünün olduğu Prusya ekolünde "ordu millet" birlikteliği vardı. Vs.
Amerikan ekolünde ise harp, siyasetin devamıydı. Vs.
İki askeri kültür birbirine zıttı. Sonuçta:
ABD, 1947'de sadece askeri malzeme ve silah yardımında bulunmadı; Türk Ordusu'nun 65 yıllık usul ve doktrinini -Harp okulu, harp akademisi müfredatlarından Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın kurulmasına kadar- kökten değiştirdi. Milli Güvenlik Akademisi "Milli Savunma Akademisi" vs. kurdurdu.
Çankırı Piyade Atış Okulu, ABD Fort Benning Piyade Okulu veya Polatlı Topçu Okulu, ABD Fort Sill Sahra ve Fort Bliss Uçaksavar Okulu örnek alınarak reorganize edildi. Vs.
Amerikan savaş öğretisi sistemi Türk Ordusu'na benimsetilmeye başlandı.
General L. Oliver, Amiral E. E. Herrman, General H. L. McBride, General W. H. Arnold, General R. N. Cannon, Albay E. B. Whisner, Albay R. P. Shung, Albay F. A. Woolfley, Albay T. E. DeShazo, Yarbay T. H. Lipscomb, Binbaşı P. B. Cannady, Yüzbaşı C. H. Reidenbaugh gibi yüzlerce Amerikan subayı Türkiye'ye geldi.
İşte... Bunlardan biri de ABD'nin Pasifik Cephesi'nde gayri nizami harp uzmanı olarak görev yapan Yarbay D'eliscu idi...
Türkiye'de gerillakomando brövesi ilk D'eliscu'nun kursunu bitirenlere verildi. Ki, 10 Haziran 1950'de ilk gerilla brövesi