Yılmaz: Ekonomide güzel günler geliyor

Çiçeği burnunda federasyonumuzun konuğu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu. Uzun yıllardır dernek olarak yapmış olduğumuz çalışmalar neticesini verdi. Anadolu Yayıncılar Federasyonunu kurduk. Geleneksel hale getirdiğimiz Anadolu Sohbetleri programımızın ilk konuğu Sayın Cevdet Yılmaz olması bizi çok mutlu etti.

Yılmaz ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. 14 Mayıs seçimlerinin ardından siyasi belirsizliklerin ortadan kalktığını vurgulayarak, "Hazırladığımız plan ve programlarla umut veriyoruz. Öngörülebilirliğin arttığı bir ortamda uluslararası doğrudan yatırımlar önümüzdeki dönemde ivme kazanacaktır" dedi.

Yılmaz; "Büyümede, ihracatta, istihdamda, üretimde önemli bir başarı ortaya koyduk. Sadece son 3 yıla baktığımızda, 2020-2022 dönemine dünya ekonomisi bu 3 yılda yüzde 7 büyüyebilmiş kümülatif. Türkiye ekonomisi yüzde 20 büyüdü" dedi.

Bu dönem bütçeyi en zorlayan faktör deprem oldu. 11 ilimiz yerle bir oldu. Dünyada böylesi bir yıkım olmadı. Bu konuda da Yılmaz; "Deprem harcamaları genel itibarıyla tek seferlik harcamalardır ve yapısal bozulmaya yol açmazlar. Bütçe açıklarında geçici artışlara yol açarlar. Nitekim bizim de bütçe açığımız 2023 ve 2024'te 6,5 civarına geliyor. 2025 ile birlikte azalıyor, 2026'da yüzde 3'ün altına düşüyor. Burada deprem harcamaları birkaç yıl bütçemizi belki bozucu bir etki yapacak ama yapısal bir bozulmaya yol açmayacak. Bütçe disiplinini hiçbir şekilde elden bırakmadan yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Hayat pahalılığı can yakıyor. Elbette gündemdeki maddelerden birisi de enflasyondu. Enflasyonu düşürürken resesyona da düşmemek gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Maharet bu ikisini bir arada başarabilmekti. Yoksa her şeyi feda ederek enflasyonu kısa sürede de farklı yerlere getirebilirsiniz ama üretim, istihdam, sosyal dengeler... Bütün bunları düşünmek durumundasınız" diye konuştu.Yılmaz "Karamsarlığa, umutsuzluğa gerek yok. Güzel günler bizi bekliyor" dedi.

"Bu yıl turizmde rekorlar kırılmış. Gerçekten turizm bacasız fabrika gibi. Ülkemize döviz giriyor. Cari açığı düşürmek en temel perspektiflerimizden biri" diyen Yılmaz, ticaret ve hizmetlerde ciddi yükselme olduğunu belirterek, "turizm sektöründe 55 milyar dolar hedefimiz var bu oranlar cari açığı aşağıya çekiyor" dedi.