Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanı mı olacak

Cumhuriyet Halk Partisinde genel başkanlık değişimi yaşandı. Ekrem İmamoğlu'nun desteğini alan Özgür Özel siyasette eşine az rastlanır bir biçimde genel başkanlık yarışında ipi göğüsledi. Genel olarak siyasi partinin mevcut genel başkanları seçime avantajlı girer. Genel merkez yönetimleri delegeleri kendileri yazdıkları için seçimi kazanırlar. Ancak Ekrem İmamoğlu'nun maddi gücü ve medya gücü Kılıçdaroğlu'nun kongreyi kaybetmesine neden oldu.

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce daha önce Kılıçdaroğlu'na birkaç kez kaybetmişti.

Ve çıkıp şu cümleleri kurmuştu: "Atatürk mezardan kalksa gelse CHP'de genel başkan olamaz demişti" Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP'de her zaman kazanacağını ve çok güçlü olduğunu söylemişti. Hani biz gazeteciler yanıldık ama Muharrem İnce gibi bir kurt siyasetçi de yanıldı. Demek ki Kemal Bey de seçim kaybedebilirmiş.

Neyse sonuçta Kılıçdaroğlu gitti.

Bir yandan seçim yorgunu bir genel başkan olması bir yandan da İmamoğlu'nun maddi gücüne karşı koyamaması nedeniyle seçimleri kaybetti.

Bu aralar şunu duymaya başladım.

4 ay sonra yapılacak yerel seçimlerde İmamoğlu kaybedecek iddiası var. Kemal Kılıçdaroğlu ve ona yakın bazı siyasetçiler en azından böyle düşünüyor. Kemal Bey Gazi Mahallesinde bir ofis tuttu. CHP'nin mevcut yönetiminin seçimlerde büyük bir hezimet yaşayacağını düşünüyor olmalı.

İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını kaybederse aktör olmaktan çıkar. Aynı zamanda belediyenin kamu gücü de elinden çıkar. Özgür Özel ise İmamoğlu seçimleri kaybederse kendisi de seçimleri kaybetmiş sayılır. Seçimlerden bir hezimet çıkarsa CHP olağanüstü kongreye gitmek zorunda kalacak. Öte yandan; yerel seçimlerde Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu ikilisi adayları belirleyecekler. Bu aday belirlemeler nedeniyle dost ve düşmanlar oluşacak. Siyasetin doğasında bu vardır. İstanbul'daki ilçe belediye başkanlıkları çok önemli. Kemal Kılıçdaroğlu'na yakın ve onu destekleyen onlarca isim tasfiye olacak. Bu isimler de Özel ve İmamoğlu'na kazan kaldıracak.

Bir başka önemli noktanın altını çizeyim. Ekrem İmamoğlu İstanbul İl Başkanlığı seçimlerinde Özgür Çelik'i destekledi.