Erdoğan'ın stratejik Yunanistan ziyareti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yunanistan'a bir çıkarma yaptı. Bakanların tamamı neredeyse bu ziyarete eşlik etti. Bu ziyaretin stratejik önemi büyük. Erdoğan bu hamlesiyle ciddi bir diplomatik zafer elde etti.

Neden mi Yunanistan üzerinden ABD ve İsrail Türkiye'yi kuşatmaya çalışıyordu. Bir yandan Yunanistan'a silah satıyordu. Bir yandan da Yunanistan'a silah yığıyordu. Bu ülkeyi Rusya ve Türkiye'ye karşı bir üs olarak kullanıyordu. ABD, sözde Yunanistan'ı destekliyor gibi ama bu ülkeyi ateşe atıyordu.

Bu ülkeye silah yığınağı yaparak hem Türkiye'yi hem de Rusya'yı çevrelemek istiyor. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye ABD'nin her isteğini yerine getirmiyor. Erdoğan Türkiye'si artık ABD ve NATO'nun ileri karakolu değil. Türkiye bölgede oyun kuruyor, ABD ve Rusya ile rekabet ediyor.

Türkiye artık karar verici bir ülke.

O nedenle düşman sayısını azaltmalıdır.

ABD Başkanı Biden 'Türkiye Suriye'de bizim çıkarlarımızı tehdit ediyor' dedi. O nedenle ABD PYD ve PKK'yı destekliyor. Suriye'yi bölmek istiyor. İsrail'in çıkarları için Suriye'nin parçalanması gerekiyor. Suriye'den sonra hedef Türkiye'dir. Türkiye ABD'yi yakından tanıyor. Hedefin kendisine geleceğini bilerek tedbir alıyor. Bu çerçevede Türkiye düşman azaltma stratejisi uyguluyor.

ABD ve İsrail ülkemizi Akdeniz'de de tehdit ediyor. Doğu Akdeniz'deki gaz yatakları üzerinden ülkemizi tehdit ediyorlar.

Yunanistan'ı ülkemize karşı kışkırtıyorlardı. Türkiye bu kozu ellerinden aldı. Doğru olan budur. Yunanistan'ın çıkarı ülkemizle iyi geçinmesine bağlıdır.

Bir kere Yunanistan ve Türkiye arasında ekonomik alışveriş hızlanacaktır. Yunan adalarına ülkemizden turist gidiyor. Yunan adalarının ekonomisi Türkiye'ye bağlıdır. Ülkemizden giden turistler bu adalara gelir sağlıyor. Yine Yunanistan ağır bir silahlanma yapıyor. ABD, korku üzerinden Yunanistan'ı silahlandırıyor. Oysa Yunanistan bütçesini silahlanmak yerine eğitime, turizme, sanayileşmeye harcayabilir.

Türkiye de bu ziyaretten kazançlı çıkacaktır. Bir kere Yunanistan ile aramızın düzelmesi Akdeniz'de elimizi rahatlatacaktır. Ayrıca AB ülkeleri, Yunanistan nedeniyle ülkemize çeşitli ambargolar uyguluyorlar. AB'nin son dönemdeki vize kısıtlamasında Yunanistan'ın parmağı var. Ayrıca çok yüksek oranda silahlanmak ülkemiz içinde maliyetlidir. Türkiye bu ülkeye ciddi ihracat yapıyor. Bu ihracat daha da artacaktır.