Erdoğan, Muhammed Mursi'den vaz mı geçti

Cumhurbaşkanımızın Mısır ziyareti çerçevesinde bazı yazı ve yorumlar dikkatimi çekti. Genellikle Erdoğan'ın Mısır'ın idam kararı verilen ve mahkemede şehit edilen Devlet Başkanı Mursi' ye sahip çıkmaktan vazgeçtiği iddia edildi.

Aslında bu kampanya Erdoğan'ı yıpratmak için yapılıyor. Erdoğan ümmet diyen bir lider. Kalbinde Mursi sevgisi çok fazla. Öte yandan Mısır gibi güçlü bir ülke ile ilişki kurmak ülkemizin ve ümmetin çıkarınadır.

Neden mi Akdeniz'de doğal gaz arıyorsunuz, Mısır'la barışmazsan arayamazsınız. Filistin'e yardım sadece Mısır üzerinden yapılıyor. Filistin'e yardım yapılacaksa ve bu sorun çözülecekse yine Mısır'la çözeceksin.

O nedenle devletimizin çıkarı bu ilişkileri sürdürmektedir. Burada esas nokta devlet ile milletin ayrılmasıdır. Devlet ne yapıyorsa millet aynısını yapmak zorunda değil ki. Bizim Şehit Muhammed Mursi'yi sevmememizi kim engelleyebilir. Biz onu rahmetle anarız.

Ancak devlet hamasetle yönetilmez. Erdoğan, devleti ve ümmeti düşünerek adım atmış ve doğru yapmıştır.

Mısır'ın darbeci devlet başkanı Sisi ile temas kurması eleştirildi. Bir kere şunu peşinen belirteyim. Sisi darbecidir. Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Mursi'yi hapse atmış ve Muhammed Mursi burada şehadete yürümüştür. Mursi, ABD ve Siyonistler tarafından devrilmiştir. Nereden mi biliyorum. ABD Başkanı Trump İhvanı Müslimin ya da Müslüman Kardeşleri terör örgütü ilan etme kararı almıştı.

Amerikan New York Times Gazetesi Trump yönetiminin Müslüman Kardeşleri terör örgütü statüsüne almak için harekete geçtiğini yazmıştı.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslüman Kardeşler'i "terör örgütü" ilan etmeye hazırlandığını açıkladı. Reuters haber ajansı, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders'ın bir e-posta ile paylaştığı bilgide "Başkan ulusal güvenlik ekibine ve kendisiyle endişelerini paylaşan bölgedeki liderlere danıştı. Bu karar (terör örgütü olarak tanıma kararı) için iç süreçler işletilmeye başlatıldı" dediğini aktardı.

ABD, Mursi'yi devirmek için harekete geçti. Mısır içindeki Hristiyanları, Kıptileri, bazı Müslüman grupları harekete geçirdi. İç isyanlar başlattı. Devleti yönetilemez hale getirdi. Öte yandan İsrail Devleti Filistin Meselesinde Mursi'nin kendi çıkarları aleyhine hareket edeceğini biliyordu. Mursi ümmet diyordu ve Filistin'e sahip çıkıyordu. ABD ve İsrail ittifakı bu ülkeyi karıştırdı. Darbe yaptı.

Mursi 2012'de Mısır'da halkoyuyla seçilmiş, ertesi yıl darbeyle devrilmişti. Mursi'nin ölümünün ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Emrihak vaki olmak suretiyle şehit oldu" ifadelerini kullanmıştı.

67 yaşında yaşamını yitiren Muhammed Mursi, 1951 yılında Nil Deltası'nın Şarkiya bölgesindeki El-Advah köyünde dünyaya geldi.

Mursi, 1970'li yıllarda Kahire Üniversitesi'nde mühendislik okudu ve sonrasında ABD'ye giderek doktora yaptı. Mısır'a dönüşünde Zagazig Üniversitesi'nin mühendislik bölümünün başına geçti. Muhammed Mursi milletvekili olarak, özellikle hitabet kabiliyeti ile dikkat çekti. 2002 yılında bir tren kazasında, yetkilileri eleştiren açıklamaları ile öne çıktı.