İran attı, İsrail tuttu!

İlginç dönemden geçiyoruz. Aslında bazı durumlara erken tespit yapmak fotoğrafın tamamını görmeden doğru değil. Ama aşikâr görünenleri de muhakkak kayda geçirmek şarttır. İsrail Gazze'de soykırım yapıyor. Dünya seyirci. İtirazlar var ama yetersiz. Uluslararası hukuk ve normlar çalışmıyor.

ABD iç siyaset ve seçim nedeniyle uzun suskunluk dönemini zayıf sesli itirazlara dökmeye başladı. Başında Amerikan dışişleri bakanının bölge ziyaretinde seslendirdiği ben buraya "Bir Yahudi olarak geldim" beyanını unutmadık.

Ama anlaşılan İsrail ABD için de giderek sorun olmaya başladı. Aslında süreç çabuk bitmiş olsaydı ve yahut tasarladıkları gibi sonuçlansaydı durum farklı olurdu. ABD yönetimi kendi iç kamuoyunu da ikna etmekte zorlanıyor. İsrail'in bu kadar vurdumduymazdan gelen tavrı şemsiyesi olan ABD için de sorun haline geliyor. Gazze'de istediklerine bu kadar zamanda kavuşamadıkları açıktır.

Dolayısıyla bu durumda İsrail'e göstermelik "engel tiyatrosu" gerekliydi. İran'ı meydana çekme isteğinin de kontrollü senaryo çerçevesinde gerçekleştiğini yalnız ben görmüyorum. Peki bu yaygara kime yaradı İran elçiliğine saldırı olurken ne gibi sonuç hedeflenmiştir

İran'ı sahaya çekmek mi İran'ın atması ile İsrail neyi tuttu İsrail "İran'ın saldırısı bertaraf edildi" diyor. İran ise "hedefine ulaştığını" beyan ediyor. Bu durumdan bir şey anlayan oldu mu Oldu elbette! Kontrollü, izinli, koordinatları belli saldırının Gazze ile oradaki soykırımı durdurma ile alakası olmadığı! Peki bu durum kimin işine yaradı