Okuryazarlık...
Yazar kim, okur kim "Okur" da "yazar" da aydınlanmaya ışık tutandır. İkisinin bileşmesi "okuması yazması olan, öğrenim görmüş olanlar"ın eylemi "okuryazarlık"sa, yalnız okuryazar olma durumu değildir. Okuryazarlık insanı kendisiyle, yaşadığı toplumun, dahası dünyanın gerçekleriyle buluşturur. Onların eylem aracı kitap, okuryazarları gözden çıkaran demokrasimsilerde "yasaklı madde"dir, silahla eşleştirilir... Okuryazarlık kimilerine göre toplumu kötü yola düşüren bir alışkanlıktır.
İçinde yaşadığımız bu karanlık dönemde okur ve yazar olmanın ötesine geçmek, gerçek okuryazar kimliğini kuşanmak zorundayız. Hem ülkemizde hem dünyada toplumları bilim sanat ışığıyla buluşturanların, okuryazar olmanın ötesine geçen aydınlar olduğunu görürüz. Ülkemizi düşündüğümde usuma ilkin Mustafa Kemal Atatürk gelir.
Mustafa Kemal, güç koşullarda okuyan, çocuk yaşta okur olan; okuryazarlıkla yetinmeyen asker kimliğinin ötesine geçen bilge bir aydın, öngörüsü yüksek bir devlet adamıdır. Sorularının arkasına düşmüş, sorunlara ussal çözümler üreterek Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur. Yetinmemiş, öncüsü olduğu devrimlerle dünü-bugünü doğru değerlendirecek, okuryazarlığı doğru kuşanacak kuşaklar yetişmesinin yolunu açmıştır. Bugün eğitimden ekmeğe ulaşmakta onun açtığı her yol karartılıyor. Tek yanlı okuyan, dahası tek yanlı okuduğu bile kuşkulu olanların subaşını tuttuğu bir dönemde çocuklarımız kimlere benzer, bilinçli birer okuryazar olabilir mi
Benim kuşağım çocukken "telif" çocuk kitapları sayılı, dünya yazınından çeviriler çoktu. Ömer Seyfettin'in, Kemalettin Tuğcu'nun öyküleriyle az güldük, çokça ağladık; ama okuryazarlıkta onlarla doğru yolu bulduk. 1980'lerden sonra çocuk edebiyatı çok güçlendi; bugün çocuk kitabı basmayan yayınevi yok gibi... Yalnız çocuklar için yazanlar; türlü yazınsal, bilimsel ürünlerini çocuk kitaplarıyla varsıllaştıranlar var. Çocuklara ulusal-evrensel-insancılsanatsal değerleri bilimsel-yazınsal birikimiyle ustalıkla yansıtan yazarlar da var, çalakalem çırpıştıranlar da... Çoktandır varlık nedenini es geçen, kamusal görevlerini aksatan... Çocuk yazınındaki birikimi değerlendiremeyen, çocuklara iktidarın siyasasını aktarmayı amaçlayan MEB, Diyanet İşleri Başkanlığı (bazı belediyeler, tüzükleri, çalışma alanları yayıncılığı kapsamayan kurumlar) da haldır huldur çocuk kitabı yayımlıyor.