Hey gidi Aziz Valentin efendi hey...Sevgililer günü tiyatrosu

Evet bugün günlerden 14 Şubat Malumunuz her yerde bir 14 Şubat çılgınlığı aldı başını gidiyor.. Haber bültenlerinde yok efendim çiçekçiler talepleri karşılamıyor haberlerinden tutun da, işte lüks restoranlarda yer kalmadı ya kadar, tüm mağazaların camlarına yapılan kalplerle tüm insanlığa ilan edilen bir 14 Şubat'tayız..

Aslında popüler kültürün bir parçası haline gelen 14 Şubat Sevgililer Günü'nün, Roma döneminde kutlanan Lupercalia adı verilen bir şenlikle beraber ortaya çıktığı ifade edilir. Lupercalia festivali Roma'da, kötü ruhları kovarak şehri temizlemeyi ve böylece sağlık ve bereketi serbest bırakmayı hedefleyen bir kutlamadır.
Sanılanın aksine 14 Şubat'ın Aziz Valentin'in doğum ya da ölüm tarihiyle bir ilişkisi yok.

14 Şubat 496 tarihinde Papa Gelasius tarafından ilan edilmiştir. 1969 yılında kilise, takviminden Aziz Valentine Günü'nü çıkarmıştır.

Her ne kadar Türkçe'de "Sevgililer Günü" adı tercih edilse de 14 Şubat tarihinin tam karşılığı "Aziz Valentin Günü"dür (St Valentine's Day). İsminden anlaşılacağı üzere 14 Şubat, sadece romantizmle değil aynı zaman bir Hristiyan azizin anısıyla da ilgili.

O zaman kimdir bu Aziz Valentin! Şöyle bir ayrıntılara bir bakalım sonra kulaklara küpe olacak yorumlarımıza geçeceğiz kuşkusuz

Katolik Kilisesi tarafından resmi olarak tanınan Aziz Valentin'in M. S. 270 tarihinde öldüğü sanılıyor. Aziz Valentin'in kimliğiyle ilgili resmi kaynaklardaki ilk açıklamalar M. S. 496'da ölen Papa Gelasius'a ait.

Papa Gelasius, O'nun "hayatını Tanrı'ya adamış bir şehit olarak dünyadan ayrıldığını" söyler. 1400'lü yıllara ait kayıtlar Aziz Valentin'in Roma'da Hristiyan bir çiftin evlenmesine yardımcı olduğu için İmparator 2. Claudius'un emriyle kafası kesilerek öldürüldüğünden bahseder.

Aynı tarihlere ait diğer bir vesika ise Valentin'in Terni Piskoposu olduğu ve yine 2. Claudius tarafından Roma yakınlarında öldürüldüğünü bildirir.
Bu tarihi kıssalardaki benzerlikler, her iki Valentin'in de aynı kişi olduğuna dair kanaatleri güçlendirir.

Her ne kadar kimliğiyle ilgili belirsizlik devam etse de Katolik Kilisesi 1969'da düzenlediğin saygı ayiniyle Valentin'in adını resmi olarak "Azizler" listesinde tutmaya devam etti.

Yine 18. yüzyıl İngiliz geleneklerine de baktığımızda da 14 Şubat ile ilgili bir tarihi ayrıntı daha ortaya çıkıyor. İngilizlerin bu tarihte eski bir Roma festivali olan ve Tanrıça Juno Februata'nın onurlandırılması için düzenlenen etkinliklere benzer kutlamalar tertip ettikleri görülüyor.

İmparatorun yasağına rağmen Hristiyan çiftlerin evlendirilmesine yardımcı olduğuna dair hakkında efsaneler anlatılan Aziz Valentin'in anısı, geleneksel olarak romantizmle en çok örtüşen 14 Şubat'ta hayat bulur ve daha çok İngiliz geleneklerinde Aziz Valentin Günü olarak ortaya çıkıyor. Tabi ki baktığınız zaman tamamen bir hıristiyan adeti olan bu 14 Şubat geyiği günümüzde de tıpkı Yılbaşı kutlamaları gibi revaçta oluyor.