Bugün İstikbal kuşkusuz göklerde: Türk astronot uzayda! Çok şükür

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'yı taşıyan Dragon uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kenetlendi. Axiom-3 (Ax-3) ekibini taşıyan uzay aracı, ISS'de yerini aldı. Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonu kapsamında astronot Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı uzay yolculuğu başladı. Ekibin istasyondan ilk görüntüleri de geldi. Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ISS'deki ilk sözlerinde şehitlerimizi yad ederek "İstikbal göklerdedir" vurgusunu yineledi ve bizlere büyük bir gururu yaşattı.

Bu başarının altında yatan ise esasında Milli Uzay Programı adı altında bir takım geleceğe yönelik kalıcı hamlelerdi. Milli Uzay Programı, Dunya'daki gelis?meleri dikkate alarak, ulkemizdeki mevcut potansiyeli degerlendirmek uzere ulkemizin uzay politikaları alanındaki vizyonunu, stratejilerini, hedeflerini ve projelerini, koordineli ve entegre olarak yurutulmesine yonelik hazırlanmış devasa bir projeydi.

Bugün geldiğimiz noktada ise; meyvelerini aldığımız ve gelecek nesillere sloganik cümlelerden ziyade daha kalıcı ve daha başarılı bir gelecek inşa etmenin formüllerini bırakıyor olacağız.

Siz bakmayın; gazeteci müsveddesi Aslı Aydıntaşbaş gibi gereksiz tiplere Bu tiplerle aynı mesleği paylaşmak ve böylesi zır cahillerle aynı toplumda yaşamak bizler için büyük bir handikap olsa da hakikaten bu tiplerin genç dimağlar arasındaki dipleri görmesini de açıkçası önemsiyorum.

Şunun altını özellikle kalın çizgilerle çizmek istiyorum; eğer siz kendi memleketinizin, kendi vatanınızın büyük işlere imza atmasını istemeyip devamlı eleştirel yaklaşımlarla kendi bayrağınızı ve yine siyasal anlamda düşman olduğunuz kişileri çökertmek adına bir takım klavye kahramanlığı yapmak isterseniz işte böyle gün gelir öyle bir çuvallarsınız ki, elaleme maskara olursunuz Ne demişti bu Aslı kardeş bir hatırlayalım da hep beraber şöyle katıla katıla gülelim

Aydıntaşbaş, 2014'te sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, "Gülüp geçmek lazım bence. Ama işte elalem iPhone yaparken, uzaya giderken biz niye ithal Japon teknolojisiyle Marmaray ile avunuyoruz görün." ifadelerini kullanmıştı.

Ve bugün geldiğimiz noktada ilk Türk Astronotumuz Alper Gezeravcı'nın ekibiyle birlikte uzaya yolculuğuna şahit olduk ve ülkemizin büyük bir tabuyu paramparça ettiğini de görmüş olduk.

Aslında bu tür devrim niteliğindeki adımlar artık ülkemizin teknolojik anlamda nerelere geldiğinin de bir göstergesi. Artık çağımız oturduğunuz yerden slogan üreterek ilerleme dönemi değil, aklınızdakileri eyleme dönüştürme ve başarınızdaki çıtayı her geçen gün üst üste koyarak çoğaltma dönemidir. Milli Uzay Projesi ile birlikte aslında amaçlanan şeyler maddesel anlamda şunlardı;

Ülkemizin dışa bağımlığının azaltılması,
Uzay teknolojilerinin ülkemizin kalkınmasında bir araç olarak kullanımı için planlanması,
Uzay alanında mevcut teknolojilerin ve başarıların milli teknolojiler ile daha ileriye taşınması,
İnsanlığın bilimsel bilgi ve tecrübesine katkı sağlanması,
Başta gençler olmak üzere ülkemiz insanının uzay farkındalığının artırılmasıydı
Bugün ise hedeflerine emin adımlarla ilerleyen bir ekip ve arkasından onu takip eden milyonlara ilham veren Teknofest gençleriyle birlikte bambaşka bir boyuta taşınan bir Türkiye macerası sürüyor.