'Filler tepişirken ezilen çimenler' durumuna düşmemek ihtimali var mı

Pazar günleri, 'okuyucuların görüş ve tenkitleri'ne ayırdığımız bu sütunda, bir başka 'Hasbihal'e daha, hayırlı günler dileği ve selâmlarla başlayalım:

Almanya'dan Selim Erkenci isimli okuyucu da diyor ki: 'Dünyada, bir '3. Dünya Savaşı'na kadar varabilecek son gelişmeler üzerine elbette değişik görüşler olabilecektir. Ama, 'Rusya bu gece vuracak, hayır bu gece vurmayacak..' diye 'toto' oynar gibi yorumlar yapmak galiba sadece bizdeki medya kuruluşlarında görülen bir durum.. Ben burada, Almanya'daki medya kuruluşlarını da devamlı takip ediyorum, ama, böyle şaklabanlık kokan yorumlara rastlamıyorum.. Yanlış yorumlar olsa bile, tuhaf ve izleyiciyi, 'söylenen her şeyi kabul eden bir kitle' gibi gören tavırlara rastlamıyorum..'

--Evet, bu okuyucunun değindiği konu, hususta, 'reyting' ve dolayısıyla daha çok reklam getirecek, 'danışıklı dövüş' şeklindeki sert tartışmalara varıncaya kadar tuhaf bir gelenek, maalesef var bizdeki medyada..

İstanbul'dan Tahir Eminoğlu diyor ki: 'Putin'in Ukrayna Meselesi'nde oyuna getirildiğini' söylüyor bazı yorumcular.. Bunlara katılıyor musunuz

Ve Türkiye, Rusya ve Amerika ve tabiatıyla NATO arasında bir savaş patlarsa, nerede ve nasıl yer alır'

--Bu okuyucu kardeşin sorusunun içinde yer alan endişe, tabiatıyla her birimizi de ilgilendiriyor..

Önce şunu tespit edelim: İki emperyal güç, birbirine elbette oyun kuracak..

Bir satranç oyunu gibidir bu.. Satrançta asıl hedef, 'şah'ı korumaktır. Bu hedefi gözetlerken, gerektiğinde vezirler, kaleler, atlar her birisi feda edilebilir.. Ve, bazen, 'piyon' durumunda olan 'taş'lar o feda edilebilecek olanların yerine bile kullanılabilir ve anında ve yerinde kullanılırsa, daha faydalı da olurmuş..

Sonunda hangisi 'mat' veya 'şah-mat' olur, baştan belli olmaz.. Bu konuda sadece Biden'ın fiziki veya psikolojik durumuna veya Putin'in eski bir KGB İstihbarat elemanı oluşundan kaynaklanan dikkat ve oyun kurma ustalığına bakarak neticeye varılamaz.. Her iki tarafta da stratejik ve taktikler hesaplar yapan derin karar mekanizmaları vardır.

Ukrayna, doğrudur ki, Rusya'dan ayrıldıktan sonra, Rusya tarafından yeniden yutulacağının korkusunu elbette yaşıyor ve bunun için de NATO'ya girmek istiyordu. Rusya da, NATO'nun kendi böğrüne yaklaşmasına seyirci kalmak istemiyordu..

Putin, Sovyetler Birliği dağılırken Kırım'ın, o zamanki iç kanun düzenine uygun olarak Ukrayna'nın elinde kalması için, 'O zaman çaresiz olduğumuz için yutkunmuştuk' demiş ve 2014'de bir göstermelik ve kanun dışı bir referandumla Rusya'ya bağlayıvermişti Kırım'ı.. Diğer mücadeleler de böyle.. Bugün de güç hesapları yapılıyordur, bütün taraflarca..

Rusya, 33 ay önce, 23-24 Şubat 2022 gecesi Ukrayna'ya saldırıya geçerken, kısa zamanda netice alabileceğini hayal etmiş ve Amerika ve NATO dünyasının da kendisini sınırsız şekilde ve çok farklı strateji ve taktiklerle sınayacağına ihtimal vermemiş olabilir. Amerika'nın 100 milyar doları aşan maddi yardımlar ve NATO üyelerinden Türkiye gibilerine vermediği en gelişmiş silahları verebileceğini de hesap etmediği söylenebilir..

Ama, bütün bunlar oldu.. Amerika'nın Ukrayna'ya verdiği uzun menzilli füzeleri kullanma izni de çıktı geçen hafta.. Arkasından, İngiltere de kendi en gelişmiş füzelerini Rusya içlerine doğru kullandırttı; Fransa da hazırlık yapıyor gibi..

Rusya, kendisine karşı kullanılan füzeleri veren ülkelere kendisinin de mukabelede bulunma hakkının doğduğunu dile getiriyor.. Ama, bu mukabele hakkını Amerika'ya karşı kullanacağına dair bir açıklamadan kaçınıyor.. İngiltere'ye de fiilen karşılık vermeyebilir.. Ama Kara Avrupası'ndan bir takım NATO ülkeleri de satrançtaki 'piyon'lar gibi ileri sürülüp kullanılır ve Rusya da onlara karşılık verirse, o zaman NATO Antlaşması'nın 5. Maddesi gereğince, NATO ülkeleri devreye girmek durumunda bırakılırlar.

Öyle bir durumda Türkiye ne yapabilir Gerçekten de zor bir sual.. Birinci Dünya Savaşı'nda, Osmanlı Devleti'nin savaşa girmekten başka bir şıkkının elinde olmayışı gibi bir noktaya sürüklenmek kaçınılmaz olabilir.. NATO'dan ayrılmak veya tarafsız kalmak gibi bir şık da, öyle bir hassas durumda devreye sokulamaz..

Evet, bir savaş patlarsa, bu, kolay olmayacaktır..