Bu nasıl bir dünya Hikâyesi zor..
Hem 'ekonomiden anlamam..' deyip, hem de en temel ekonomik konularda söz ediş cüretkârlığımı okuyucuların mazur görmesini istirham ederim..
İstanbul Ticaret Üni. Öğretim üyelerinden Prof. Mecid Hoca, geçen akşam, bir haberden söz etti..
Amerikan Başkanı seçilen Trump, sadece Irak rejiminin son 25 yılında üst kademelerde vazife almış devlet adamlarından -çoğu ünlü- 23 kadar ismin Amerikan bankalarındaki şahsi hesaplarında 597 milyar dolar'larının bulunduğundan haber vermiş, (kimilerinin 50-60 milyar dolar, kimilerinin 20-25 milyar dolar..) ve bunlara el konulabileceği korkusu da birilerini sarmış..
Bu rakam sadece Irak için böyle ise.. Diğer Arap rejimlerinin liderlerinin Amerika ve Batı bankalarındaki paralarının miktarını da siz tahayyül ediniz gayri..
'Bu paralara el koymak olabilir- olamaz' etrafında sohbet ederken.. Aklıma, 'Cemal Kaşıkçı Cinayeti'nin asli azmettiricilerinden sayılan Suudi Veliahtı MbS'nin Amerikan Kongresi'nde suçlanması sırasında, -o dönemde de ABD Başkanı olan- Trump'ın, 'Bu Kongre'de herhalde, bin Selman'ın, Amerika'yla 450 milyar dolarlık silah anlaşması imzalamasına kimse karşı çıkamaz..' gibi bir konuşma yapmasıyla, 'Bir cinayeti ört-bas mı edeceğiz' şeklindeki seslerin kesiliverdiğini hatırladım.
Trump'ın, geçen sene de, yeniden adaylığı ilân ettiği sırada, 'maddi kaynakları nereden bulacaksın' gibi sorulara cevaben, 'NATO harcamalarına katılmakta isteksiz davranan NATO üyesi ülkelerin işgal edilmesi için, Rusya'ya bir 'yeşil ışık' yaktığımız zaman, onların ABD kucağına nasıl atılacaklarını görürsünüz..' dediğini de hatırladım.. Sovyet Rusya lideri Stalin'in, 2. Dünya Savaşı'nın galiplerinden birisi olarak 1945'de, Türkiye'den, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının kontrolünün kendilerince yapılacağı ve Kars - Ardahan gibi yerlerde yeni sınır düzenlemeleri talep etmesi üzerine de İsmet İnönü, hemen Amerikan yardımına koşmamış mıydı ve sonra da Türkiye'ye, Kore'de bedel ödettikten NATO'ya, o da rica-minnet, alınmamış mıydık..
Şimdi, Trump , üstelik öncekilerden daha bir fren tutmayan birisi..
1967'deki '6 Gün Savaşı'ndan beri Siyonist İsrail rejimi işgalinde olan -Suriye'nin su ve buğday ambarı olarak bilinen- Golan Tepeleri'ni artık İsrail'e ait olarak bildiklerini söylememiş miydi Ünlü Fransız Kralı 14. Louis'in (Lui), 'Devlet demek, ben demek!' sözünü, şimdi Trump kendisi için söylüyor, birçok Amerikan başkanları gibi, 'Dünya düzeni demek, yani ben ve biz..'
Uluslararası hukuk da öyle.. Amerika'nın Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin, uluslararası hukuka göre de, işgal altında olan, yani İsrail rejiminin olmayan Kudüs'e taşımamış mıydı
Hatırlayalım, Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesinden sonra patlak veren '1991'deki Körfez Savaşı' sırasında, Amerika, Arap rejimlerinden ayrı olarak, Japonya'ya da, 'Biz bu savaşı sizler için de veriyoruz..' diyerek, 100 milyarlarca dolar fatura çıkarmıştı..
Trump ise, ilk dönem Başkanlığı'nda da Arap rejimlerinin liderlerine, 'Üzerinizdeki desteğimizi çeksek, hepiniz 1 haftada yıkılırsınız..' dememiş miydi
Kapitalist emperyalizmin kaptan gemisi konumundaki Amerika'nın dünyayı yönetme tarzı böyle.. 19. asırda da bir 'vahşi kapitalizm'den söz edilir, ama, o zamanki tahakküm silahları ve teknoloji bugüne göre çok çok sınırlıydı..
Bu korkunç eşkıya ve soygun düzeninin hâkim olduğu bir dünyada, diğer devletlerin her birisi de, kendi güçlerine göre durumlarını kurtarmaya çalışıyorlar..
1958 sonunda, Fransa Devlet Başkanlığı'na -ısrarlı davetlerle- getirilen General Charles de Gaulle (Şarl dö Goll), 1964 yılında kendi ilk 'atom bomba'larını Büyük Okyanus'ta başarıyla denedikten sonra, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadından çekildiğini açıklamış ve arkasından da, dünyadaki para sisteminin, 1. Dünya Savaşı öncesinde olduğu gibi, yeniden 'altın' esasına dönülmesi lâzım geldiğini söylemişti. Bu sözün ne manaya geldiğini tam olarak anlayamadığımızdan, o zamanki büyüklerimizden birisine sorduğumuzda, 'De Gaulle, kendi ayağına kurşun sıkıyor, Amerika kendi para hâkimiyeti üzerinde tartışma açtırır mı' demişti ve öyle de oldu denilebilir..
Çünkü, 'De Gaulle' 1968'de iç idare birimlerinin yeniden tanzimiyle ilgili sıradan bir konuda referanduma gitmiş ve teklifi reddedilirse istifa edeceğini açıklamış ve referandum, yüzde 49.50 50,50 reddedilince, Fransa'yı yeniden ayağa kaldıran o devlet adamı, hemen, o gece yarısı çekilip gitmişti, köyüne.. Onun gerçekte, Amerika tarafından cezalandırıldığını söyleyenler Fransa'da da az olmamıştı o zaman..
1970-80 arasında, Başkan Nixon'ın, 'Watergate Skandalı' sonrasında istifa etmesi, Amerikan emperyalizminin Vietnam Savaşı'ndan yenik olarak çıkması; 1979 başında, Ortadoğu'daki en sadık adamları olan İran Şahı M. Rıza Pehlevi ve Şahlık rejiminin milyonluk dev gösteriler ve 100 bini geçen göstericilerin öldürülmesi sonunda çökmesi gibi, dünya çapında büyük sosyal buhranlar yüzünden, epeyce güç kaybına uğrayan Amerikan emperyalizmi, 1980'li yıllarda Amerika'da 8 yıl başkanlık yapan