Sağlıklı yaşamak

Aslında yine tekrar etmek istiyorum: Gazze'deki vahşet, katliam ve acımasız, asimetrik kıyım hareketi devam ettikçe ne yüzümüz gülebiliyor ne de huzurumuz oluyor. Esas bizi üzen ise bütün dünyanın bu vahşete seyirci kalması, hatta daha da üzücü olan ise açıkça destek vermeleridir. Adeta insanlık ölmüş durumdadır.

Fakat bir yandan da hayat devam ediyor ve biz ayakta kalmak zorundayız. Bu yazımda sağlıklı yaşamak için nelere dikkat etmemiz gerekir, ana hatlarıyla belirtmek istiyorum.

İşte sağlıklı ve uzun yaşamak için dikkat edeceğimiz hususlar:

İşlenmiş değil de doğal içerikli sağlık ürünleri kullanalım.

Yeşile daha önem verelim. Bir semtteki yeşil alanın çokluğu daha düşük kortizol ve daha düşük depresyon ve kaygı bozukluğu oranları ile ilişkilendirilir.

Sanat zevki ve gözü okşamak önemlidir. Bir duvar levhası veya güzel bir poster bile can sıkıcı bir alana umut, hakikat, inanç ve pozitif bir hava katabilir.

Akrabalara, komşuluklara ve dostluklara, yakın insani ilişkilere kıymet verelim.

Gülümsemek fark oluşturur. Sokakta karşılaştığımız insanlarla selamlaşalım, iyi dileklerimizi sunalım.

Minnet ve takdir gösterelim. İyilik edenlere, insanlara faydalı olanlara teşekkür etmekten kaçınmayalım. Unutmayalım ki 'İnsanlara teşekkür edemeyen Allah'a da şükredemezler.'

Yardımsever ve merhametli olmaya gayret edelim. Aç ve muhtaca yardımcı olalım.

İnsani iletişimde karşımızdakine dikkat edelim. Gözümüz ve kulağımız onda olsun. Sevdiklerimize daha sık sarılalım ve dokunalım. Dokunmak oksitosin salgılatır.

Doğal uyku-uyanıklık ritmini takip edelim. Gece uyuyalım ve gün ışığıyla ayakta olalım.

Egzersiz, rahatlama teknikleri, kaliteli proteini yüksek gıdalar faydalıdır. Gazoz, tatlı, cips, bisküvi, kola ve benzerlerinden uzak duralım.

Sağlıklı davranışları destekleyen sosyal çevremizin (aile, komşu, akraba ve arkadaş) olması önemlidir. Bunlardan da aile ilk sırada olmalıdır. Çünkü aile sıcaklığı yalnızlık duygularını ve kaygıyı azaltmakta, ait olma hissini sağlamaktadır. Modern şehir yaşamında değil topluluk, aile bile dağınık ve iletişimsiz yaşayabiliyor.

Bulunduğumuz ortamı havalandıralım.

Alkol ve sigaraya yaklaşmayalım.

Az yemeli, midemiz dolmadan sofradan kalkmalıyız. Yemekte aşırıya kaçmamanın ömrü uzattığı ispatlanmış bir gerçektir.

KOLA İÇMEYE BOYKOT

Son zamanlarda bazı kola üreticilerinin zalim ve terörist İsrail'e mermi ve bomba taşıdığını biliyor ve uzak duruyoruz. Ancak kolaya boykotumuz sürekli olmalıdır, çünkü kola sağlığımız için zararlıdır ve zehirlidir.

Gazozların en kötüleri ise kola kökenli içeceklerdir, bunlar ya tamamen yasaklanmalı veya sigara paketlerinde olduğu gibi üzerine, "Bu ürün tehlikeli olup sağlığa çok zarar verebilir" diye yazılmalıdır.

Ne yazık ki, kolalı içeceklerin tüketimi tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de gittikçe daha fazla yaygınlaşmaktadır. Bu sorunla ilgili yorumları Dr. Emile Gaston Peeters şöyle yapmaktadır: