Memurlar maaşını alkolden mi alıyorlar (1)

Önce cesedinin yakılmasını ve ateist olduğu için cenaze namazı kılınmamasını isteyen sanatçı Metin Uca'nın videosunda gördüm. Diyanet teşkilatının mensuplarının maaşlarını alkol vergilerinden aldıklarını iddia ediyordu. Yenilerde de Diyanet'i hedef alanlar kervanına şarkıcı Volkan Konak da katıldı. Konak'a göre "Diyanet içki haramdır" demesin, "hutbe verilmesinmiş". Çünkü mensuplarının maaşları içkiden geliyormuş. Şöyle demiş: "Bu akşam maaş ve ödeneklerinize katkı olması için bir kadeh de sizler için içiyorum."

Bu bakış açısı tamamıyla çarpıtmadır. Alkol tüketimi arttıkça alınan vergilerden çok daha fazlası alkolün zararlarına gitmektedir ve devlet bütçesi üzerine ağır yükler getirmektedir.

Öncelikle şunu söyleyelim: Alkollü içkilerin vergilerinin artmasını Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ısrarla istemektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ), alkol ve şekerli tatlandırılmış içecekler gibi sağlıksız ürünlere uygulanan küresel vergi oranının düşük olduğunu gösteren yeni veriler açıkladığı habere göz atalım (Kaynak: AA 06.12.2023):

"DSÖ'den yapılan açıklamada, çoğu ülkenin daha sağlıklı davranışları teşvik etmek için vergileri kullanmadığını gösteren yeni bulguların olduğu bildirildi.

Küresel olarak her yıl 2,6 milyon kişinin alkolden ve 8 milyondan fazla insanın da sağlıksız beslenmeden dolayı hayatını kaybettiğine dikkatin çekildiği açıklamada, alkole ve alkolsüz içeceklere vergi uygulanmasının bu ölümleri azaltacağı vurgulandı.

Açıklamada, DSÖ direktörlerinden Dr. Rudiger Krech'in konuyla ilgili, "Sağlıksız ürünlerin vergilendirilmesi daha sağlıklı nüfuslar meydana getirir. Daha az hastalık ve kamu hizmetlerinin sağlanması için hükümetlere gelir gibi getirilerle toplum genelinde olumlu bir dalgalanma etkisi oluşturur. Alkol söz konusu olduğunda vergiler, şiddetin ve trafik kazalarının önlenmesine de yardımcı olmaktadır" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, içki tüketimini azaltmak için 2017'de alkol vergisini arttıran Litvanya gibi ülkelerde alkole bağlı hastalıklardan ölümlerin azaldığı bilgisi paylaşıldı.

Tüketim vergisinin tüm şekerli tatlandırılmış ve alkollü içecekler için uygulanmasını tavsiye eden DSÖ, ülkelere destek olmak amacıyla alkol vergisi politikalarına ilişkin teknik kılavuz yayınladı."

Alkol Vücuda Neler Yapıyor

Alkol vücudumuzdaki tüm organlar üzerinde tahrip edici etki gösteriyor. Her yıl 3.5 milyon insan alkole bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Karaciğerden akciğere kalpten beyne kadar tüm organlar ve sistemler üzerinde ciddi zararları olan alkol, vücuda alındıktan 3 dakika sonra tüm hücrelere ulaşarak yıkıcı etki oluşturmaya başlıyor.

SES: Alkol vücuttaki su miktarını azaltır. Vücudun susuz kalması ise; sese, konuşmaya ve şarkı söylemeye olumsuz olarak yansır. Alkol kullanımı öksürük, ses kısıklığı, düşük perdeli kalın bir sese yol açar.

UYKU: Alkol kullanan kişinin uyku düzeni ve uyku kalitesi bozulur. Alkol kullanımı sık sık uyanmaya ve derin uykuya dalamamaya neden olur.

AĞIZ: Alkol, ağız kuruluğu, ağız kokusu, tat alma duyusunda bozulma, ağız içi enfeksiyonlar ve diş eti hastalıklarına yol açar.

KALP: Alkol, kalpte ritim bozukluğuna, damar kireçlenmesine ve kalp yetersizliğine yol açar.

MİDE: Alkol, çeşitli mide rahatsızlıklarına ve sindirim bozukluklarına neden olan etmenler arasında ilk sıralarda yer alır. Uzun vadede gastrit, ülser ve mide iltihabına neden olur.

KARACİĞER: Alkol karaciğer üzerinde toksik etkiye sahiptir. Karaciğer hücreleri alkol nedeniyle hasar görür ve yapısal değişikliklere uğrar. Alkole bağlı karaciğer hastalıkları en basit olarak karaciğer yağlanması, sonra alkole bağlı hepatit ve sonuçta siroza kadar giden bir tablo oluşturur.